I slutten av februar ble det kjent at en ansatt i Kvænangen kommune har stevnet sin arbeidsgiver for retten. Saksøker mener en oppsigelse av vedkommende må kjennes som ugyldig.

Den kommuneansatte skal også ha reist krav om erstatning.

Vil unngå rettsak

Tirsdag gikk behandlinga av saken bak lukkede dører. Vedtaket er offentlig, hvor det heter at administrasjonen nå gis fullmakt til å engasjere advokat og følge opp prosessen videre. Administrasjonssjefen skal dessuten informere fortløpende til formannskapet, som igjen er tildelt myndighet for å sluttføre prosessen, heter det i vedtaket. Det er Høyre, SV, Frp og Sp som sto bak forslaget.

Kommunestyret i Kvænangen vedtok i 2015 og 2016 en omorganisering av toppledelsen. Det er i den forbindelse at saksøker har blitt omplassert opptil flere ganger, før personen senere ble oppsagt.

Ordfører Eirik Losnegaard Mevik (Ap) vil ikke kommentere selve saken, men er fornøyd med at man har landet på at å ta advokat.

– Jeg mener at i enhver sak der kommunen blir stevnet for retten, må vi ha oss en advokat. Alternativet kan bli dyrt og skade kommunens omdømme.

– Nå mener jeg at Arbeiderpartiets forslag var tydeligere. Men jeg håper dette er veien videre som gjør at vi kan unngå en rettsak og heller bli enig med den ansatte.

Administrasjonssjef Frank Pedersen har ansvaret for å følge opp saka. Han forteller at den allerede er blitt tatt tak i.

– Vi kommer til å engasjere advokat som vi vil bruke som vår rådgiver i denne saka. Også får vi ta det derifra, sier han.

Pedersen sier han regner med å starte prosessen torsdag denne uka.

– Nå engasjerer vi advokat, så får han gå gjennom saken. Vi lytter til alle råd.

Mister motivasjonen

Da Framtid i Nord besøkte kommunehuset tirsdag, snakket vi med ansatte som meldte om motivasjonssvikt og til tider dårlig stemning på kommunehuset.

Valgperioden har inneholdt flere uroligheter, der det hele startet med et samarbeidsbrudd mellom Høyre og Arbeiderpartiet. Senere har fire av fem gruppeledere i det som i dag er flertallskonstellasjonen sendt en bekymringsmelding til Fylkesmannen. Meldingen gikk på hvordan den politiske og administrative ledelsen i kommunen opptrer i forhold til regelverk og vedtak. Kommunestyret har i tillegg bestemt seg for å inngå en prosess for å si opp administrasjonssjefen, før kommunen nå sist ble stevnet for retten.

«Kom-sammen»-dag

Hva gjør du som ordfører for å bedre samarbeidsklimaet på huset?

– En ting må jo være å ikke løfte alle konflikter opp i media. Det tror jeg mange reagerer på. Jeg tror at vi framover må prøve å løse en del ting i de fora som vi har, i formannskapet og i kommunestyret. Også kan det hende at vi må la oss inspirere av for eksempel Nordreisa, hvor de hadde en «kom-sammen»-dag for alle kommunalt ansatte. Dagen handlet om motivasjon og arbeidsglede og er noe jeg gjerne kunne tenke meg å få i stand i Kvænangen. Det kan jeg ta opp med kommunestyret, sier Mevik.

Og hvordan blir den ansatte, saksøkeren, oppfølgt i denne situasjonen, det må jo helt sikkert være en belastning også for vedkommende?

– Det er ikke iverksatt noe utover det som er vanlig i det daglige, sier Frank Pedersen.

Han sier også at det er enhver etatsleders ansvar å følge opp, dersom noen av deres ansatte trenger ekstra psykososial støtte.

Framtid i Nord har tidligere vært i kontakt med saksøker. Personen har ikke villet kommentere saken i media.