24 samiske konfirmanter fra hele landet har vært samlet på Borgen leirsted i Storfjord fra sist torsdag til søndag.

– Den samiske konfirmantleiren er åpen for alle som er konfirmanter i Den norske kirke dette året, og dette er et tilbud vi har hatt hvert år, sier Risten Turi Aleksandersen, generalsekretær i Samisk kirkeråd.

Under leiren ble både sørsamisk, lulesamisk og nordsamisk brukt, i tillegg til norsk. Turi Aleksandersen forteller at det ikke er et krav om å kunne samisk for å delta.

– Vi er opptatte av å bruke det samiske språket i konfirmantleiren, men alle må ikke kunne samisk. De som ikke kan språket, får prøve seg på blant annet samiske salmer. Vi ønsker å oppmuntre de samiske konfirmantene til å bruke språket.

Et ekstra tilbud

Samisk konfirmantleir planlegges og gjennomføres som et samarbeid mellom Samisk kirkeråd, menigheter der det bor samer og de tre nordligste bispedømmene. Målet er å skape en samisk konfirmantleir med deltakere fra hele landet.

– Konfirmantleiren er et ekstra tilbud til de som ønsker samisk trosopplæring. I tillegg til språket, er det fokus på samiske kristne tradisjoner og samisk identitet. Vi prøver å være en arena som kan vise ungdommene at det finnes flere kristne samer man kan bygge nettverk med, sier hun.

Mange aktiviteter

I helga fikk ungdommene blant annet besøke bedehuset i Skibotn, og høre på foredrag av Astrid Båhl.

– Samisklærere fra Storfjord fortalte også om det samiske i kommunen.

Under konfirmantleiren var det gudstjenesteverksted. Gudstjenesten ble holdt lørdag.

– I år har vi fått til et samarbeid med flere konfirmanter fra Nord-Troms om å arrangere gudstjenesten, slik at de kunne bli kjent med flere samiske ungdommer, sier Turi Aleksandersen.

Flere leirer hvert år

Samisk kirkeråd bruker å arrangere flere ungdomsleirer hvert år.

– Vi arrangerer andre samiske ungdomsleirer som er åpne for alle ungdommer og unge voksne fra det året de konfirmeres. I leirene bruker vi å ha ledertrening, trosopplæring og sosiale aktiviteter.