Ungdomsbedrift er et pedagogisk program i regi av Ungt Entreprenørskap (UE). UE er en ideell, landsomfattende organisasjon med 17 fylkesorganisasjoner, derav en i Troms. De jobber for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.

Ungdomsbedrift gir elever i videregående skole erfaring med bedriftsetablering innenfor trygge rammer gjennom et skoleår. I arbeidet får elevene utvikle egne ideer. De får prøve ut sine kreative ferdigheter. Elevene står selv for idéutviklingen, markedsføringen og salget. De bestemmer organiseringen. Hvem skal lede bedriften? Hvem skal lede markedsføringen? Fra å ha en idé på et papir til å realisere ideen gjennom et produkt eller en tjeneste kan veien være kronglete. Gjennom ungdomsbedrift får elevene veiledning og oppfølging av lærere og mentorer. En utmerket måte å tilegne seg erfaring med å starte og drive sin egen bedrift.

I flere år har elever fra Nord-Troms vunnet priser regionalt og nasjonalt for sitt arbeid med ungdomsbedrift. Du har kanskje hørt om «Spagish»? En miks av pasta og fisk! Eller «Trash Boxen»? En smart løsning på søppelproblematikken i enhver bil. Eller om de økologiske produktene solgt av Chaga Plus UB? Det finnes mange eksempler. Og det mangler ikke gode ideer. Det mangler ikke engasjement hos elevene. De får lære mye, gjennom masse arbeid, på relativt kort tid. De lærer å starte, drive og avslutte en bedrift. Det mangler heller ikke et godt pedagogisk opplegg som kan brukes i skolen. Det som mangler er tilrettelegging slik at ungdom kan lære seg dette viktige faget - entreprenørskap. Her gjør Nord-Troms videregående skolen mye rett. De har en egen satsing på ungdomsbedrifter i skolen. Og det er denne satsingen som danner grunnlaget for prisdrysset elevene i Nord-Troms opplever. Lærere som legger ned mye ekstra innsats. Mentorer i arbeidslivet som byr på seg selv og deler sine erfaringer. Disse gode støttespillerne bidrar til at elevene får teste ut, feile, korrigere og til slutt vinne. Vinne priser for godt gjennomført arbeid på ulike områder. Priser som bringer elevene på nye nasjonale og internasjonale arenaer der de representerer Nord-Troms og skolen sin på en positiv måte. Til sammen skaper dette stolthet, glede og engasjement! Og velfortjent mestringsfølelse!

Satsingen på ungdomsbedrift er viktig for fremtidig næringsutvikling i Nord-Troms. Dette må den videregående skolen fortsette med og utvikle. Arbeidslivet har behov for flere som evner å finne nye løsninger på kjente og ukjente utfordringer. Dette vil ungdommen i større grad kunne bidra til på bakgrunn av erfaringene fra ungdomsbedrift.

Vel blåst så langt! Keep up the good work!