Det hele startet med et tilfeldig innfall om de ikke skulle ta seg en tur opp til Truisku. Etter det ballet det bare på seg med flere og flere turer, og i løpet av høsten hadde Aleksander Sodefjed fullført nok turer til å få en Ut i Nord-kopp. Den fikk han overrakt med en liten markering i kantina ved ReisaVekst, og daglig leder ved ReisaVekst hadde også laget en diplom. Det var stor stas.

Sodefjed benytter seg av tilbudet ved aktivitetssenteret i Nordreisa, som er under Reisavekst. Sammen med ansatte ved aktivitetssenteret gikk han sist høst blant annet til Truisku, Gjøvarden, Holmevannet, Sokkelvik og Gorsabrua.

En fryd

– Jeg liker å gå på tur, sier Sodefjed med et stort smil.

– Det er en fryd å være på tur med Aleksander! Det er masse latter og smil, sier helsefagarbeider Miriam Bakkehaug Karlsen.

Dette har ført til mange turer for Sodefjed, de ansatte og flere brukere ved dagsenteret. Sodefjed er som mange andre 22-åringer i rimelig god form.

– På den første turen til Truisku dro vi hverandre opp. Det er en tung tur både opp og ned, men vi tar mange pauser, sier helsefagarbeider Per Olav Bless Agledahl.

De ansatte på aktivitetssenteret kjenner brukerne sine og hvilke turer de kan begi seg ut på.

Tøyd grenser

– Vi kjenner mulighetene deres, og målene må være realistiske. Vi har flere som virkelig har tøyd grensene sine, det er viktig at de får kjenne på det å bli sliten, sier Bless Agledahl.

I vinter dro de på fellestur til Kvennes. Aktivitetssenteret gjør det de kan for å få med seg alle ut. De har blant annet snekret sammen to par gamle ski som kan monteres på rullestol.

–Vi jobbet med ski-stolen i et par dager. Dette arbeidet inkluderte både egne brukere og de andre på uteavdelingen.

For brukerne på aktivitetssenteret bruker de turene til mye mer enn å komme seg ut.

– Vi opparbeider koordinasjon og dybdesyn også trener vi på å gå i ulent terreng.

De sier alle kan komme seg ut på tur så lenge man er innstilt på det og det gjøres på riktige premisser. For de som sitter i rullestol har det stor verdi å komme seg ut på tur.

– De får stimulert andre sanser som lukt, syn og hørsel. Det å få være sammen med andre å gjøre noe i fellesskap skaper minner. Vi tar bilder på turene og snakker om det etterpå. Alle gleder seg når vi planlegger å dra på tur.

felles skitur: To skipar ble snekret sammen som kan monteres på rullestol.

Økt livskvalitet

Helsefagarbeiderne forklarer at dette er med på å gi brukerne økt livskvalitet og mestringsfølelse.

– Det gjør noe med humøret å være ute i naturen, sier Bakkehaug Karlsen

– Vi merker at de blir mer utholdende, får bedre balanse og de er mer tilstede når vi er ute på tur, sier Bless Agledahl.

Bakkehaug Karlsen legger til at turer kan forbygge livsstilssykdommer.

– Og det er gjeldende for absolutt alle sammen.

Ønsker flere nærturer

De ansatte på aktivitetssenteret håper det kan komme flere mer tilgjengelige poster. Slik kan muligens enda flere finne motivasjon for å komme seg ut.

– Turene må ikke være for utfordrende, det må føles som en opptur. Det hadde vært flott med flere turer i nærområdet, sier Bless Agledahl.

Flere Ut i Nord-turer i nærområdet mener de vil være motiverende for flere grupper.

MYE LATTER: Fra venstre: Miriam Bakkehaug Karlsen, Aleksander Sodefjed og Olav Bless Agledahl. Foto: Johanne P. Elvestad

– Personer med bevegelseshemminger uansett alder, barnehager og eldre. Her i området er det er et enormt potensiale, sier Bakkehaug Karlsen.

De er enige i at mulighetene for å nå en trimkasse gir motivasjon for å komme seg ut.

– Postene på Ut i Nord er en veldig motivasjon. Vi planlegger for sommeren å ta med flere brukere på tur, da er det viktig at postene er i nærområdet. Det at vi kan registrere turene på nettsidene til Ut i nord er en viktig motivasjonsfaktor for oss, sier Bakkehaug Karlsen

Dette gleder daglig leder ved Ut i Nord Hugo Tingvoll.

– Det er helt perfekt. Det er akkurat slik vi ønsker det skal være.

på tur: Er er Aleksander med en av postene. Foto: Privat
På Aktivitetssenteret henger turkartet oppe. Her kan Sodefjed peke se hvor han har vært på tur og planlegge årets turer. Foto: Johanne P. Elvestad