16. mars var det Kvenfolkets dag. Nord-Troms museum og Halti Kvenkultursenter fikk med seg Bjørklid Ferjerederi og markerte dagen på Lyngenfjorden. Og med støtte fra Kvenlandsforbundet og Norske Kveners Forbund ble det en innholdsrikt og variert markering.

Alle som tok ferga over Lyngenfjorden 16. mars fikk blant annet oppleve musikk, historiefortelling og aktiviteter for barn.

Bestemødrene Jorun Berg og Ellen Lockertsen Søren har tatt med seg barnebarnet Magnus Lockertsen Berg (4) på Kvenferga.

- Jeg så oppslag om det og syntes det hørtes spennende ut. Så sendte jeg melding til Jorunn og spurte om vi skulle ta med oss Magnus, sier Lockertsen Søren som har hytte i Oksvik.

Dermed satte Berg seg i bilen med barnebarnet og kjørte fra Nordkjosbotn til Lyngseidet for å bli med på Kvenferga.

- Det er litt artig å oppleve dette, sier Berg.

Kristin Mellem, Øystein Fredriksen, Bjørnar Seppola, Elin Seppola Brandvoll og Väinö Nilssen sto for ulike innslag med kvensk musikk.

Vant quizen

Under overfartene ble det arrangert kven-quiz der deltakerne kunne vinne bøker. Silke Schlkorr er bosatt i Kvænangsbotn og er opprinnelig fra Tyskland. Hun var en av vinnerne under kvenquizen.

- Jeg vet en del om den kvenske kulturen og historien. Jeg synes den er veldig interessant.

Etter at Schlkorr flyttet til Kvænangsbotn har hun lært mye om det kvenske. Hun føler Kvenferga er en fin måte å formidle kulturen.

- Dette er en fin måte å løfte fram det kvenske. Det har vært en ganske ukjent historie for mange, så dette er veldig bra, sier Schlkorr.

En oppblomstring

Formidler ved Nord-Troms Museum, Ann-Charlott Sommer-Ekelund, sier de ville gjøre noe annerledes under årets markering.

- Vi ønsket å gjøre noe artig i forbindelse med Kvenfolkets dag, også tenkte vi på hvordan vi kunne få dekt både Kåfjord og Lyngen. Det var da tanken kom opp om ferga, og Bjørklid Ferjerederi var veldig positive da vi tok kontakt, sier Sommer-Ekelund.

Arrangørene kunne glede seg over delaktige fergepassasjerer.

- Det har vært veldig gøy. Vi har kost oss skikkelig og folk har vært så positive, smiler Sommer-Ekelund.

Hun sier at det har vært en oppblomstring de siste årene rundt det kvenske.

- Vi merker at folk er mer nysgjerrig og mer stolt av det kvenske. Det er helt fantastisk.

Daglig leder i Nord-Troms Museum Wanja Bjerkmo i kvendrakt. For bare noen uker siden fikk hun vite at hun har kvensk bakgrunn. Foto: Johanne P. Elvestad