Sterk, sterkere, sterkest! Det er nok den hete styrken som har fått mange til å dyrke chilifrukter. For å rekke å få fine frukter bør man så senest i mars, alternativt kan man kjøpe ferdige småplanter.

Chili er i dag verdens mest utbredte krydderplante, og to tredeler av verdens befolkning bruker chili i matlagingen daglig, ifølge Det norske hageselskap.

Styrken er det chilien oftest får oppmerksomhet for. Et enkelt nettsøk leder til en mengde videoer av folk som konkurrerer om hvem som klarer å spise den sterkeste chilien. Men ikke alle chilier er like sterke – faktisk varierer styrkegraden fra helt umerkelig, som i paprika, til supersterk. De virkelige chilikjennerne legger like stor vekt på smaken og duften som styrkegraden.

Hvor skal du ha den?

De siste årene har krydderet tatt oss nordboere med storm. Frukten har også blitt veldig populær å dyrke, også folk uten erfaring med planter. Den er ganske lett å lykkes med, og man trenger ikke engang ha en hage. Men skal man så den fra frø, trengs det både tålmodighet og vekstlys, for det tar en stund før resultatene viser seg i all sin fargerike prakt.

Chili er en perfekt drivhusplante her i nord, og den kan også stå i en lys vinduskarm. Mange sorter vil trives i en lun krok på balkongen, og en del kan plantes ut i næringsrik, veldrenert jord når nattetemperaturen er over 8 °C. Plantes chilien på friland, bør den dekkes med fiberduk vår og høst, råder Hageselskapet.

PRYD: Chiliplantene er vakre med sine fargerike frukter.

Het suppe

Rune Brand falt for chili under en middag i Edinburgh i slutten av 1970-årene.

– Vi gikk til en indisk restaurant og bestilte en suppe. Det var som et sjokk. Suppen tok aldri slutt, jeg svettet like mye som jeg spiste, forteller Rune.

Etter den opplevelsen satt han på kroken. Nå går det ikke en dag uten at han bruker chili i matlagingen. Sammen med kona Bitte dyrker han chili både i drivhuset hjemme i hagen og på feriestedet i Portugal. De selger også chilifrø videre til ulike europeiske frøforhandlere.

For Brand spiller ikke styrken så stor rolle.

– Smaken er absolutt viktigst. Chilismaken inneholder utrolig mange ulike nyanser. Og så er det duften. Mange av de sterkeste sortene har en duft som kan kjennes flere meter unna.

Tester smaken

Rune Brand har vært med på flere chili-arrangementer der man tester smaken på chili.

– Da pleier jeg å tygge på en ’Hot Lemon’ et par timer i forveien, for å venne sansene til styrke og smak.

Rune Brand har solgt chilifrø på postordre siden 1992, og blant ihuga chilidyrkere er han blant annet kjent for den hvite sorten ’Blondie’. Den beholder den hvite fargen gjennom hele modningstiden.

VÅR INNE: Vekstlys er nødvendig når man dyrker chili inne i mars.
GRØNN BLIR RØD: Mange chilifrukter endrer farge når de går igjennom ulike modningsstadier. Foto: Gunnel Carlson