Mandag var Svein O. Leiros på besøk hos den finske ambassaden i Oslo etter å ha å fått innbydelse fra ambassadøren.

Leiros og Kåfjord kommune var pådriver for å få gitt fjellet Háldičohkka i gave i anledning 100-årsdagen til Finland 6. desember 2017.

Og selv om initiativet til slutt møtte kvist hos statsminister Erna Solberg, så har Finland lagt merke til engasjementet til Nord-Troms-kommunen og dens ordfører. Leiros fikk utdelt diplom og fikk også en hedersbetegnelse på kjøpet av den finske ambassadøren Erik Lundberg.

- Meget hyggelig å bli tildelt diplom som en sann Finlands-venn og en som har vist ekte finsk sisu i forbindelse med Halti-prosjektet, skriver ordføreren på sin Facebook-side.

Må ikke glemmes

Leiros sier at møtet var veldig hyggelig og at han fikk muligheten til å fortelle historien om jubileumsgave-prosjektet.

- Ambassadøren var veldig fornøyd med engasjementet og gaveforslaget. Han takket veldig på vegne av det finske folk og mente også at denne historien og ideen ikke måtte glemmes, sier Leiros til Framtid i Nord.

Invitasjon

Han var også på hugget og kom med en invitasjon tilbake til ambassadøren.

- Ja, jeg tok den friheten å invitere dem på besøk til Kåfjord og Nord Troms, sier Leiros.

Også initiativtaker Bjørn Geirr Harsson, som startet aksjonen for å få gitt Halti-toppen til Finland i 100-årsgave, var til stede på lunsjen og fikk diplom hos ambassadøren.