Hege Liland og Odd Erik Mathisen overtok en gård i Nordreisa for 3,5 millioner i mai i fjor, inkludert dyr og utstyr, men kort tid etterpå dukket det opp store problemer med både utstyr og selve eiendommen.

De varslet da at de kom til å gå til sak mot selgerne for å få kjøpet hevet. Saken var oppe i Nord-Troms tingrett i slutten av februar i år.

Heving av kjøpet

Det ble avdekket mugg da de nye eierne fjernet en vegg i juni i fjor, og da de måneden etter startet utskiftingen av veggpanel ble det funnet musebol og museavføring i vegg og tak.

Liland og Mathisen reklamerte på manglene ved eiendommen og utstyret. I tillegg til det allerede nevnt innebar dette blant annet manglende isolasjon på soverom, mugg og råteskader i rom ved bad, vannlekkasje fra toalett og fuktskader i varmeanlegg.

Saksøkerne mente vilkårene for heving av kjøpet var til stede, da de hadde fått mangelfulle og/eller uriktige opplysninger fra selger.

I sakspapirene heter det at selger ikke "opplyste om sin kjennskap til museinntrengning i boligen og boligen var under enhver omstendighet i dårligere stand enn saksøkerne hadde grunn til å regne med".

I tillegg til å få tilbakeført kontraktssummen for både eiendoms- og virksomhetsoverdragelsen (3,5 millioner), krevde kjøperne erstatning for utgifter i forbindelse med kjøpmann, som takstmann og dokumentavgift.

- For sent

Selgerne, på sin side, mente reklamasjonen kom for sent, og at det ikke forelå noen mangler ved løsøret.

- Dette var dels gammelt og det var kjøper kjent med, argumenterte selgerne med i retten.

- Kjøper kan derfor verken gjøre krav på heving eller prisavslag. Kjøper kan derfor ikke påberope seg mangler som hun skulle ha oppdaget ved en forundersøkelse eller som var synbare ved overtakelse.

Selgerne fastslår også at de faktisk har opplyst at det tidligere har vært mus i boligen, og at dette var et sesongproblem i boden. De holder fast på at de verken kjente til, eller måtte kjenne til, nåværende museplager, og at mus på landbrukseiendommer er noe man må regne med.

De satt fram krav om frifinnelse og at saksøkerne ble dømt til å betale sakens omkostninger.

Underkommuniserte museproblemer

Retten la i dommen til grunn at det er stort avvik mellom "de feil som er avdekket og de forventninger saksøker med rette hadde til eiendommen".

Det fastslås imidlertid at det framstår klandreverdig av de saksøkte å underkommunisere hvilke erfaringer de har hatt med museproblem. Dette på bakgrunn av det som kom fram i retten om at de under tidligere oppussing hadde funnet spor av mus i veggen under oppussing, og at de tidligere hadde hørt mus i veggene.

Retten fant også at feilene og manglene som har blitt avdekket er av betydelig omfang, og at dette førte til at de nye eierne måtte flytte ut av våningshuset med sine to små barn.

Helsepersonell og andre sakkyndige har sagt at dette var en nødvendighet, da det er stor sannsynlighet for at det ene barnets astmaplager oppstod som følge av museskadene i boligen. Dette ble videre støttet av at helseproblemene opphørte da de flyttet ut.

Må betale nesten fire millioner

Retten har etter en samlet vurdering kommet fram til at saksøkerne har "rimelig grunn til å si fra seg avtalen", da det forelå et vesentlig kontraktsbrudd.

Kjøpet skal, ifølge dommen, dermed heves, og Liland og Mathisen er pliktig å tilbakeskjøte eiendommen, samt levere tilbake alt som ble mottatt i virksomhetsoverdragelsen. For dette skal de få tilbakebetalt hele kjøpesummen på 3,5 millioner kroner fra selgerne.

Selgerne er også idømt å betale erstatning på 178.503 kroner blant annet for utgifter til takstmann og til advokat ved kjøpet. De må i tillegg betale saksomkostningerne på 272.695 kroner.