Hvor mange ganger har du sjekket mobilen din i dag? Sannsynligvis flere enn du tror. For mange av oss er mobilen alltid innen rekkevidde. Selvsagt er den nyttig på mange måter – til å ringe med, som kamera, som musikkbibliotek, til lesing og podkast-lytting. Men mobilen er også en dings som tar mye (unødvendig) tid. Du kaster et blikk på den, og så er du i gang uten å tenke over det: klikker her, leser noe der, klikker på noe annet. Legger ned telefonen, tar den opp igjen. Plutselig er flere timer brukt på ganske meningsløs virring omkring på nettet, inkludert sosiale medier, og sjelden føler du deg spesielt beriket etterpå.

Tett forhold

I vår kommer boka «How to Break Up with Your Phone: The 30-Day Plan to Take Back Your Life» på norsk, med tittelen "Se opp! Veien til et bedre telefonliv". Boka er skrevet av den amerikanske forsksningsjournalisten Catherine Price. Forfatteren innleder med et langt brev til sin egen mobiltelefon, der hun forteller hvor dårlig hun synes forholdet deres har utviklet seg. Brevet avsluttes med at hun gjør det slutt. For lesere som vil foreta en lignende manøver, inneholder boka en 30 dagers telefonavvenningsplan.

Psykolog Anna Bennich Karlstedt mener at måten vi bruker mobiltelefoner på, definitivt noe å tenke på.

– Voksne snakker ofte om barnas skjermtid, samtidig som vi tar opp våre egne mobiler hele tiden. Vi opptrer som om vi selv skulle være vaksinert mot de negative effektene av nærmest konstant stirring på mobilen, sier hun.

Psykologen innrømmer at hun selv er blant dem som burde ha et mindre tett forhold til mobilen.

– Et litt mer åpent forhold ville vært bedre.

Prokrastinering

To ting driver oss til stadig å plukke opp mobiltelefonen og scrolle planløst. Det ene er jakten på et kick. Det andre er at vi vil unngå noe annet, for eksempel en vanskelig samtale med partneren. Dermed blir mobilen en drivkraft bak prokrastinering – altså utsettelsesatferd.

– Prokrastineringsdjevelen har utvilsomt fått en sterk alliert i smarttelefonen. Det er innebygd i oss mennesker å gjøre det som fungerer bra på kort sikt. Dermed er det lettere å scrolle på telefonen enn å ta tak i mer anstrengende oppgaver, sier Anna Bennich Karlstedt.

Hun har ennå ikke møtt noen som har søkt hjelp spesifikt for mobilavhengighet, men sier at folk som søker hjelp for stress, søvnløshet og prokrastinering, ofte har et problematisk forhold til sine mobiltelefoner.

Ingen vekkerklokke

Anna Bennich Karlstedt har selv skaffet seg en vanlig vekkerklokke, ettersom telefonens vekkeklokkefunksjon har vært et argument for å ta den med inn på soverommet. Nå forblir telefonen på kjøkkenet når det er sengetid, noe som gir mer tid til å lese bøker.

Du kan så klart lese på mobilen også. men det går ikke alltid som planlagt.

– For eksempel kan jeg tenke at nå skal jeg lese den interessante artikkelen om Nord-Korea. Men så kommer noe annet opp, for eksempel en avisartikkel om nordmenns sexliv, og så klikker jeg på den fordi jeg tenker at dette burde jeg ha litt innsikt i. Deretter dukker det opp noe annet som jeg også klikker på, og så har det plutselig gått over en time. Uten at jeg har lest noe på ordentlig.

Slik slår du opp

  • Lag en oversikt over mobilbruken din. Når tar du fram mobiltelefonen fordi du faktisk trenger det, eller har utbytte av det, og når tar du den fram av mindre viktige grunner? Skriv ned hvordan du bruker mobilen din i løpet av en dag. Når du ser mønsteret ditt, er det enklere å ta avgjørelser.

  • Ta små skritt. Stopp opp idet du strekker deg etter mobilen, og spør seg selv hvorfor du skal se på den nå. Legg bort telefonen når du er sammen med venner og familie. Bestem deg for at du ikke skal ta med mobilen når du for eksempel går ut og leker i parken med barnet dit. Tenker du at «jeg tar den med, men skal ikke ta den opp av lommen», vi l du ofte ikke lykkes.

  • Det er vanlig å føle ubehag når du reduserer bruken, omtrent som hos en røyker som prøver å slutte. Men de vanskelige følelsene gir seg vanligvis etter noen dager.

  • Evaluer! Sannsynligvis vil du oppleve mange fordeler etter en periode med mindre telefonbruk. Du vil antakelig føle deg bedre og ha mer tid til andre ting.

Kilder: Psykolog Anna Bennich Karlstedt og boka "«Se opp! Veien til et bedre telefonliv» av Catherine Price.