Sten Nystad bor bare noen hundre meter fra Gustavstjørna, der en kampestein på minst 20 tonn raste ned fjellsiden natt til fredag. Steinen stoppet i veigrøfta like ved fylkesvei 321 som går opp Signaldalen i Storfjord.

Nystad slår fast at det har vært store krefter i sving, men er ikke overrasket

- Den er rimelig svær, ja. Den største jeg har sett som har kommet ned her. Men jeg har advart mot denne steinen i mange år - både til vegvesenet, kommune og fylkeskommunen. Den har vært en trussel lenge. Og nå kom den ned, sier Nystad.

Minst 20 tonn

Veidekkes Hans Martin Mathisen var på  stedet fredag formiddag for å fjerne et tre som steinen hadde tatt med seg ut på veien. Han anslo steinen til å være minst 20 tonn - kanskje mer.

- Ja, den er i alle fall 20 tonn. Og så har det jo kommet ned en god del andre steiner også, sier Mathisen.

KAMPESTEIN: Sten Nystad konstaterer at det er brukbare dimensjoner over steinen som ramlet ned til fylkesveien i Signaldalen i natt. Foto: Torbjørn O. Karlsen

Steinens omfang tilsier at den må deles opp før den kan fjernes fra veikanten. Sten Nystad er bare glad at den ikke traff veien.

- Ja, heldigvis. Raset må ha skjedd natt til fredag eller på morgenkvisten. Det kjører jo mange forbi rasstedet, så det er bare flaks at ikke steinene har truffet noen, sier Nystad.

Verre er det at skredområdet er et yndet sted for turister å stoppe for å beskue og ta bilder av mektige Otertind på andre siden dalen.

- Ja, de bruker å stoppe her. Men det kan altså være farlig, sier Nystad.

Kommer mer

MINDRE STEINER OGSÅ: Denne steinen har fulgt med ned den bratte fjellsiden i Gustavstjørna. Foto: Torbjørn O. Karlsen

For han tror ikke det stopper med dette steinraset nå. Litt opp i den bratte fjellsiden er det en steinur. Den tror Nystad kommer til å komme ned etter hvert.

- Den store steinen har fungert som en propp i systemet der oppe. Når den nå har kommet ned, er jeg overbevist om at det resten av ura kommer til å ramle ned. Kanskje ikke alt samtidig, men det kommer til å bli mye steinsprang her framover, spår Nystad.

Han er skeptisk til skiltingen på veien. Det er 80-sone på stedet, men bare skiltet på nedsiden av rasområdet at det er fare for steinsprang.

- Det er ikke noe skilt når man kommer ned dalen. Så det bør man i alle fall få gjort noe med.

BRATT: Steinene får god fart når de løsner i fjellsiden over fylkesvei 321. På bildet ser vi hvor steinen har sklidd utfor kanten og ned mot veien.
ADVART: Sten Nystad er nabo til rasområdet i Signaldalen. Han har advart mot at storsteinen ville ramle ned. Nå frykter han at en hel steinur er på tur ned fjellsiden. Foto: Torbjørn O. Karlsen
OPPRYDDING: Hans Martin Mathisen tok fredag formiddag hånd om treet som lå inne på fylkesveien. Steinen må det imidlertid større maskineri til for å få fjernet. Foto: Torbjørn O. Karlsen