Torsdag la Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Norges Bondelag fram sitt felles krav til jordbruksoppgjøret. Natur og Ungdom er fornøyd med at kravet inneholder tiltak til et bærekraftig jordbruk i hele Norge, og da spesielt et nasjonalt setertilskudd, et nytt driftsvansketilskudd, og mer penger til små og mellomstore melkebruk.

- Det norske kulturlandskapet er hjem til et enormt biologisk mangfold. Et aktivt jordbruk over hele landet er utrolig viktig for å ta vare på dette mangfoldet, men dette krever tiltak som gjør de små og spredte bruka lønnsomme, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom, i en pressemelding.

- Må stå på kravene

Natur og ungdom håper staten vil imøtekomme bøndenes krav.

- Staten har et ansvar for å ta vare på vårt felles natur. Vi håper derfor de sier viktigheten i det bøndene foreslår her, sier Eiterjord, og legger til:

- Hvis ikke, må bøndene stå på krava, og være kompromissløse!

Staten skal etter planen legge fram sitt tilbud fredag 4. mai, og jordbruksforhandlingene skal være avsluttet tirsdag 15. mai.

Vil inspirere ungdom

I år er det 25 år siden Natur og Ungdom Norsk Bonde- og Småbrukarlag startet opp prosjektet "Grønt Spatak", som hvert år sender norsk ungdom ut på gård, beitetilsyn og seter.

- At ungdom blir inspirert til å følge drømmen og flytte på gård, er viktig for å sikre et bærekraftig landbruk for framtida. Vi er glade for at vi kan bidra til dette, avslutter Gaute

Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom. Foto: NATUR OG UNGDOM