Lykken er stor når hele familien kan samles for aller første gang etter en familieforøkelse.

Da er det spesielt godt at de nærmeste bor bare et steinkast unna fødeavdelingen. Det forteller de nybakte foreldrene Sandra Hallen og Marius Johansen fra Nordreisa.

– Å reise helt til Tromsø ville vært veldig slitsomt. I alle fall når man har unger hjemme fra før, sier Hallen.

Natt til mandag fikk samboerparet ei lita jente på Sonjatun fødestue. Barnet er deres andre som blir født i hjemkommunen.

– De er jo så flinke her, så hvorfor velge Tromsø?

Tilbudet kan ryke

Men det er ikke gitt at fødende vil kunne velge Sonjatun i framtiden. Det forteller jordmødrene Inger-Lill Løkås Pedersen, Bente Fredriksen og Hanne Fjellstad.

De er blitt orientert om at styret i Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) vil ta stilling til om de vil legge om driften på sykestua, slik at et døgntilbud på områdegeriatrisk avdeling (OGT) blir til et dagsenter. Forslaget skulle egentlig opp i styret 25.april, men har fått utsatt behandling.

INTERKOMMUNAL TJENESTE: Avdelingsjordmor Hanne Fjellstad driver en interkommunal jordmortjeneste med 5,8 stillinger. Foto: Isabell Haug

– Forsvinner det sykepleiere fordi døgntjenesten går over til dag, forsvinner også vårt grunnlag for hjelp under fødsler og i barseltiden på ettermiddag og natterstid. Da kan vi ikke opprettholde det tilbudet vi har i dag og i verste fall blir fødestua nedlagt, forteller Løkås Pedersen.

For ved fødsel er jordmødrene pliktig til å ha assistanse av minst én sykepleier. I dag brukes det samme personell på tvers av avdelingene, slik at sykepleiere fra sykestua/OGT bistår jordmødrene.

Interkommunal tjeneste

Kvinnene synes det er paradoksalt at fødestua, som er bygget opp etter Sonjatunmodellen fra 1978 og brukt som «mal» i Stortingsmelding 12 i 2008-2009, skal kunne ryke.

– Vi har en god interkommunal ordning med jordmorberedskap hele døgnet. Vi følger opp både i svangerskapet, under fødsel og i barsel. I tillegg tilbyr vi flere tilleggstjenester som fremmer kvinnehelse, forteller Fjellstad.

I snitt tar fødestua imot 30 barn i løpet av året. Dette fra kvinner i kommunene Kåfjord, Skjervøy, Nordreisa og Kvænangen.

Skal analyseres

UNN valgte i forrige uke å utsette saken etter anmodning fra Nordreisa kommune. Kommunen og UNN er enige om å gjennomføre en grundigere evaluering av spesialisthelsetjenestene før neste styremøte i juni.

Magne Nikolaisen, leder for samhandslingsavdelingen på UNN, kan ikke svare på om styret står for videre drift av fødestua. I en SMS til Framtid i Nord skriver han at det i evalueringen, blant annet skal gjennomføres en ROS-analyse.

– I denne vil konsekvenser av eventuelle endringer bli vurderte. Denne evalueringen vil gi svar på det du spør om. Vi håper å være ferdig med arbeidet tidlig i juni.

– Må mobiliseres

FORNØYDE: – Vi føler oss trygge og ivaretatte på Sonjatun, sier Sandra Hallen. Her med samboer Marius Johansen, deres eldste sønn Johannes, søskenbarn Edvard og ei nyfødt datter. Foto: Isabell Haug

Tilbake på fødestua er den nybakte pappaen Marius Johansen klar i talen:

– Vi kan ikke godta det hvis fødestua blir lagt ned. Det må vi stå samlet om i Nord-Troms og det må mobiliseres. Både politikere, regionrådet og de fagressursene som er involverte må ta grep.

Han mener tilbudet er ekstremt viktig. Spesielt fordi mange har lang vei til sykehuset.

– Jeg mener det er vår rett til å ha et slikt tilbud. Vi bør heller øke tilbudet enn å legge det ned, avslutter han.