– Vi er stolte over å feire denne dagen i dag, for whisky er fantastisk! sier daglig leder i Aurora Spirit, Tor Petter W. Christensen.

30.000 mennesker verden over feiret lørdag «World Whisky Day», og 40-50 av disse holdt til på verdens nordligste destilleri i Årøybuktnes i Lyngen.

Her var det visning av flotte klassiske biler, kaffe – og kakeservering, samt en liten omvisning i lagringslokalene for whisky. Det ble også holdt et whiskykurs for nybegynnere.

Tar av seg hatten

Per-Kristian Stenhaug var en av de som tok seg turen til destilleriet.

– Jeg må bare ta av hatten for hva de har fått til, det er helt fantastisk. De har et bra konsept og ligger flott til. Vi kommer til å bli tatt på senga av turismen framover, det er fortsatt uante muligheter, sier han.

Selger bra

Og selskapet som startet i 2016 har allerede fått en pangstart. På Icons of Gin i London i februar i år ble Bivrost Gin kåret til Årets norske gin. Christensen fikk på samme arrangement tildelt pris som årets manager på visningssentre ved gin-destillerier i verden. I mars begynte de dessuten salget av gin på Norwegians langdistanseflyvninger.

– Lanseringen av gin har gått veldig bra, og over all forventning. Nå har vi solgt produktet på Norwegian i to måneder og det selger godt, sier Christensen.

Satser på eksport

Videre planer for selskapet er å gå tyngre inn i eksportindustrien, og allerede i høst lanserer de flere produkter. I dag selger Aurora Spirit alkohol i Storbritannia og i Finland, og vil jobbe for å øke eksporten til Sverige og Italia.

– Det er vanskelig å selge produktene i Norge. Ikke bare er markedet lite, men det er mange strenge regler blant annet på markedsføring. Vi har heller ikke lov til å selge produktene her på destilleriet, forklarer Christensen.

Selskapet destillerer i dag gin, vodka og akevitt, men ønsker å satse hardt på whisky. I den tidligere NATO-basen ligger det nå tusenvis av liter med ferdig destillert whisky som trenger modning. Whiskyen står blant annet lagret på sherryfat, bourbon –og madeirafat.

– Den første whiskyen vil være klar i november 2019. Så i 2020 vil salget være i gang. Vi vil etterhvert få mange forskjellige typer, både røkte og urøkte.

Anbefaler damer å prøve

Selv var han ikke glad i whisky før inntil fire år siden. Etter en tur til Skottland fikk han derimot et nytt syn på brennevinet.

– Sammenlikner man whisky med konjakk, kan man gange smaksopplevelsen med 20. Det er et fantastisk spennvidde i sjangeren, hvor man garantert finner en man liker. Mange unge har begynt å drikke det, spesielt i Storbritannia, forteller Christensen.

Også Anne-Lise Hausner, medeier i bedriften har begynt å like whisky.

– Det er faktisk godt. Vi drikker ofte forskjellige typer whisky hjemme, diskuterer de og snakker om de. Det anbefaler jeg andre – også damer om å gjøre, smiler hun.

tusenvis av liter: Aurora Spirits whisky blir klar for salg i 2020. Den står lagret på sherry, madeira –og bourbonfat. Sherry gir en smak av tørket frukt, mens bourbon tilfører vanilje.
travle: Anne-Lise Hausner, Tor Petter W. Christensen og Janis Sloka var godt fornøyd med arrangementet.
GAMMELT FORT: Deler av Årøybukt Fort brukes nå til whiskylagring.