– Det har vært en fin tur. Vi hadde håpet på bedre vær og bedre forhold, men alt tatt i betraktning fikk vi god fangst, sier skipper Kjell Wiggo Berg til iTromsø.

Sammen med resten av mannskapet har han nettopp lagt til kai i Tromsdalen etter endt tokt.

– Hvor stor fangst har dere med?

– Vi har 2.700 dyr som vi skal selge fra kaia her i morgen klokka 09.00, sier Berg.

Ifølge skipperen vil salget gå fort.

– Det virker som det er populært med selkjøtt her i Tromsø, så det vil nok gå veldig bra. Spesielt siden vi er de eneste som selger selkjøtt akkurat nå.

Berg forteller at de vil selge fersk selbiff, saltet kobbesveiver og ribbene, eller saltkjøttet, som det også heter.

Lang tur

7. april forlot MS «Kvitungen» Tromsø. 10. april ankom de festet, nært Grønlandskysten, hvor de har fangstet sel den siste tiden.

Mandag kom de endelig hjem igjen og ble møtt av flere kjente fjes. Blant dem var Gudmund Skogvik.

– Jeg var ikke med denne gangen, men har drevet med selfangst og hvalfangst i flere år, samt mye annen form for fiskeri. Til sammen har jeg vel vært på mellom 20 og 25 turer for selfangst, sier han.

– Da har du vært på dobbelt mange turer som meg, sier Berg, og legger til.

– Gudmund er veteran. Han har en glødende interesse av selfangst.

Klar for byen

Etter halvannen måned på havet har mannskapet endelig fått satt beina på fast grunn.

– Det er nok noen som skal ut på byen i kveld, men jeg skal hjem, sier Berg.

Hvis han har et hjem å komme til, spøker han.

– Hvordan er det å være på en båt så lenge uten å kunne dra noe annet sted?

– Det går kjempefint. Liker man ikke å være på båt hadde man ikke vært med på selfangst, sier Berg.

Håper på tur til neste år

Berg håper at de allerede tirsdag skal være ferdig med salget av selkjøtt.

– Så skal vi lose skinnet på onsdag. Torsdag er vi ferdig med å rengjøre skipet, hvis alt går etter planen, sier Berg.

– Apropos plan, skal dere ut igjen til neste år?

– Det vet vi ikke ennå. Men vi håper det.