13 førskolebarn i Kvænangen får fra høsten av tilbud om å ha base i lavvu.

Prosjektet er en prøveordning i regi den kommunale barnehagen Polarstjerna i Burfjord.

– Dette er noe vi har ønsket å få til lenge. Vi har vår egen friluftsplan for barnehagen og tilbringer mye tid ute på tur, forteller fagarbeider Irene Kaasen.

Nært til natur og dyr

Lavvuen blir satt opp i Burfjorddalen, like ved Kaasen gård. Her er det gode muligheter for å holde på med forskjellige uteaktiviteter.

– Her kan barna lære seg å snekre, de kan fiske i elva og jakte. I tillegg vil de få det nært til forskjellige dyr som kyr, hester og kaniner. Til vinteren planlegger vi både skuterturer og isfiske, forteller Kaasen.

Mindre mobbing?

Hun og fagarbeider Sissel Karlsen håper og tror prosjektet kan bidra til både mindre mobbing og økt sansemotorikk hos barna. I tillegg tror de overgangen til skolehverdagen kan bli lettere med økt konsentrasjonsevne.

– Forskning viser at læring ute skal ha positive effekter. Vi er spente på om foreldrene vil merke noen forskjell på barna etterhvert, sier de.

Karlsen tror det er på tide å bli mer kreativ i skole –og barnehagesammenheng.

– Ofte lærer barna bedre ute. Man må kunne vise at man får til læring utenfor klasserommet også, sier hun.

Egen avdeling

Ordfører Eirik Losnegaard Mevik (Ap) er veldig fornøyd med det initiativet foreldre og ansatte har tatt for å få dette til.

– Jeg vet jo at mange andre kommuner har egne naturbarnehager og friluftsbarnehager, så dette synes jeg er bra. Prosjektet kan kanskje på sikt bli en egen avdeling, som også virker reklamerende for kommunen. I tillegg har jeg trua på den fellesskapsfølelsen barna får av å være ute sammen. Jeg tror de kan lære bedre av å holde på med ting de virkelig bryr seg om, sier han.

– En positiv utfordring

Polarstjerna barnehage ble ny i 2014 og har hatt fullt belegg i flere år. Det har til og med vært ventelister, ifølge fagarbeiderne. Utegruppa er likevel ikke en konsekvens av at barnehagen er full, det er bare et nytt tilbud.

– Som politiker synes jeg det er artig at vi faktisk har for mange unger. Det er ikke lenge siden vi hadde en debatt om skolenedlegging, men det er jo ingen ønsket situasjon. Dette er derimot en positiv utfordring! Det er slik vi ønsker å ha det, smiler han.