Det er den globale runden av World Scholar's Cup som holdes i Kuala Lumpur. Den nordiske runden ble holdt i Nordreisa tidligere år, og det er altså tre lag fra vertskommunen som gikk videre og skal reise til Malaysia - to fra videregående og ett fra ungdomsskolen.

Kristine Knutsen, Ane Johansen, Mirwais Hamidi, Tonje Irene Hansen Oppervoll og Julie Bjørgve er blant elevene fra Nord-Troms VGS som skal reise, og de gleder seg veldig.

– De har deltakerrekord i år, med nærmere 4000 deltakere fordelt på over 1000 lag fra rundt 40 land, så det er veldig stort, sier Knutsen.

Forbereder seg

World Scholar's Cup er en årlig kunnskapskonkurranse, der elever fra hele verden konkurrerer mot hverandre i forskjellige fag. I år er temaet "Entangled World", med undertemaer som det svarte markedet, diplomatihistorie og litteratur.

– Debatt er en stor del av konkurransen, så det øver vi mye på. Ellers skal vi skrive et overbevisende essay, og ha quiz med 120 spørsmål, før det hele avsluttes med en svær Kahoot, forteller elevene.

De jobber nå med forberedelsene, blant annet ved å lære seg alt stoffet de skal testes i. Ellers diskuterer de spørsmål og problemstillinger, og de har hatt en minikonkurranse mellom de to lagene.

Stor opplevelse

Målene for konkurransen er mange, men blant annet har de lyst å slå en jenteskole fra Singapore.

– De sier at de pleier å vinne veldig mye, så det hadde vært morsomt å slå dem. Ellers er målet å gå videre til den avsluttende runden, Tournament of Champions, som arrangeres ved Yale i USA.

Men det er ikke bare fag som står i hodet på elevene fra Nord-Troms videregående. Å reise til Kuala Lumpur blir en opplevelse i seg selv, og de gleder seg til å se byen.

– I løpet av uka vi skal være der har vi to fridager, så de skal vi bruke til å være litt turister også. Vi skal blant annet til Batu Caves, et gammelt hinduistisk tempel.

De skal også være med på noe som kalles Cultural Fair, der alle de forskjellige landene som er representert skal ha hver sin stand.

– Vi skal representere Norge og samene, så vi skal dele ut brunost og Tonje skal ha på seg kofte, forteller elevene.

– Stor motivasjon

Å reise fra Nordreisa til Kuala Lumpur i en uke er ikke billig, og elevene har jobbet iherdig med å samle inn penger. Fortsatt er de ikke helt i mål.

Mesteparten av midlene kommer fra sponsorer blant det lokale næringslivet, og det er i hovedsak de små bedriftene som har vært villige til å støtte elevene. De større har de fått avslag fra.

Dette har ført til at elevene har brukt mye av fritiden på pengeinnsamling.

– Vi har blant annet solgt lodd og hatt loppemarked. Det tar mye tid, men det er veldig verdt det, forteller de.

– Å vite at vi skal konkurrere mot de beste i verden er en stor motivasjon, legger de til.