Hvem har sagt at du ikke kan sitte på ullpleddene eller badehåndklærne du har med deg i bilen? Reiseblogger Linn Krogh Hansen gjør det gjerne. Hun har vært verden rundt og er stadig mer på farten i Norge, der man kan oppleve snø, strandliv og bybesøk i løpet av samme helg.

Familietur over fjellet

En typisk norsk familietur med åpning for innfall underveis, for eksempel over fjellet fra Trondheim til Sandefjord, kan skape i overkant mye bagasje. Noe må vekk. Vit hva du absolutt ikke kan fjerne, råder Linn Krogh Hansen.

VÆR SKODD: Godt fottøy kan betale seg. Her en moskus fra Dovrefjell.

– Skotøy må funke. Selv om du ikke legger opp til fottur, er det kjedelig å stå på fjellet i bare sandaler, langt fra butikkene, om du likevel får lyst til å gå opp på en topp. Det som er dyrest og vanskeligst å få tak i underveis, bør du også pakke ned, sier Krohg Hansen.

Familien som reiser sørover fra Trondheim, kan velge flere veier over fjellet.

MATSTOPP PÅ DOVRE: Rømmegrøt passer en aktiv turist. Reisebloggeren Linn Krogh Hansen anbefaler mange lag og smarte kombinasjoner av klær.

– På Dovre er det mange flotte steder for overnatting, eller i det minste en stans, sier Jørgen Eirik Snoen, fagsjef i Norsk bobil- og caravanklubb.

– Det behøver ikke være utstyrskrevende. Enkle sommersoveposer er kjekke, de kan brukes til flere ting, også om du skulle overnatte på steder der man trenger lakenpose. Sommerposen gjør samme nytten. Men et lite telt tar heller ikke stor plass, og du får mye igjen for å våkne i den friske lukten av eng og lyng når morgenduggen letter.

SYDVEST: Hetteløst regntøy gir bedre utsikt.

Snoen er opptatt av at reisen skal være en opplevelse, og at opplevelsene blir bedre med et minimum av riktig utstyr.

– Ha for all del med regntøy, sier Snoen. – Selv holder jeg en knapp på sydvest. Du vil se mest mulig av ting rundt deg når du er på feriereise, og med sydvest får du bedre sidesyn enn med hette.

Pent antrekk

På den andre siden av fjellet venter bygd og by. Mange norske sommerturister pakker med tur og skiftende vær i tankene, og blir rådville når de plutselig inviteres ut på restaurant eller skal sitte pent på en stol og spise bursdagskake.

LOKALMAT: Mat kjøpt på veien sparer plass i bilen. Kjøper du mest billig, kan du unne deg en lokal godbit iblant.

– Velg i det minste ett plagg som er litt fint, sier Linn Krogh Hansen. – Det må kunne kombineres med noe av det andre du har med deg. En lett, pen skjorte eller bluse kan pynte opp en av buksene eller eventuelt en tights. Blir noe skittent, kan du gi det en rask skyll, sier Krohg Hansen, som selv henger plagg til tørk på de varme stedene i bilen.

– Et skjerf kan også pynte opp en T-skjorte. Det skal ikke så mye til. Ta med litt tilbehør som piffer opp det du allerede har pakket ned, sier Krogh Hansen.

Reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge synes ikke vi skal tenke for mye på pynt om sommeren.

– Norge er et land der de færreste spisesteder og severdigheter har annet enn en normal kleskode. Stopper man for eksempel i Lillehammer for å se Maihaugen, eller skal vandre en tur i Vigelandsparken, holder det alltid med joggesko, shorts og T-skjorte. Tenk komfort fremfor glamour på ferien!

Mat og utstyr

Mens campingturister før i tiden reiste hjemmefra med kjøleboksene fulle av mat, har dagens åpningstider i butikkene gjort det lettere å improvisere.

– Det kan også være hyggelig å se hva som tilbys av lokalprodusentene, og det gjør hele reiseopplevelsen bedre, sier Snoen.

HALVPARTEN: - Finn fram alt du vil ha med, og ta vekk halvparten, er rådet fra campingveteranen Jørgen Eirik Snoen.

Bente Bratland Holm er enig.

– Bunkre gjerne opp med drikke og kjeks for å ta unna for de verste blodsukkerfallene, men unn deg noen gode måltider, sier hun.

Vil man spare penger, lager man maten selv.

– Alt du trenger er et gassbluss, sier Jørgen Eirik Snoen i Norsk Bobil og Caravan Club. Han anbefaler også en enkel grillplate som du setter over blusset.

– Den får du til en billig penge, og den gir fin grillmat.

SJEKK UNDERVEIS: Bente Bratland Holm i Visit Norway slår et slag for å bruke smarttelefonen underveis for å finne opplevelser, mat og overnattingssteder. FOTO: Astri Waller