Mange har nervøst tatt sine første skritt i kommager og gákti (kofte) på Riddu Riđđu. Å være på en arena hvor så mange åpenlyst tør å vise noe som tidligere har vært skambelagt er en av de store gledene man får ha som festivalleder. Så, her kommer noen tips til deg som nylig har begynt å bruke verdens vakreste plagg men kanskje føler deg litt usikker.

1.Ikke vær redd for å spørre!

For samer som har tatt tilbake sin identitet er de samiske festivalene ekstra viktige, spesielt når de som bar kunnskapen om egen families tradisjoner er borte. Mange sitter igjen alene og skal manøvrere i farvannet av tekstiler og mønster mens man er redd for å ro feil. Samisk håndverk – duodji – er en levende tradisjon som hele tiden er i utvikling, og fagpersonene har ofte både lang formell og uformell utdanning. I år arrangerer vi både utstilling og seminar med unge profesjonelle duojárat og et eget seminar om ivgugákti/lyngenkofta med veldig kunnskapsrike aktører. Rekk opp hånda og spør, ingen spørsmål er dumme!

2.Personlig stil!

Det er lov å være kreativ, men grunnmønsteret på din stedsspesifikke gákti er hellig og det er en fordel om noen som er dyktige til å lage mønster (etter din kropp) lager det.

Når man er på festival er det lov å ha en litt avslappet stil! Se på ungdommen, mange kler på seg gákti med den største selvfølgelighet, og velger converse, tights, sneakers, hettegensere og alt imellom for å tilføre sin personlige stil. Om du ikke har rukket å skaffe for eksempel kommagbånd eller risku/sølje ennå er ikke det verdens undergang – det er lov å gå uten også.

3. Når uhellet først er ute

Når man svinger seg heftig til musikken foran scenen kan det fort gjort å ryke en søm eller to, og da er det greit å ha med sysaker. Ta med sikkerhetsnåler. Flekkfjerner anbefales også.

4. Første gang i kommager?

Ekstra såler og gnagsårplaster.

5. Få ting i verden er helt sikkert, men …

At det gjerne faller litt regn under festivalsesongen bruker å være en av dem. Varme klær, ekstra sko og regnjakke er ofte en innertier, også når man har på gákti.

6. Er du på sjekkeren?

Hett tips: Du kan finne ut veldig mye om en person ut fra deres gákti. I noen områder er det forskjell på kommagbånd til gift og ugift. Firkantede sølvknapper på Kautokeino gákti betyr at vedkommende er gift. Hvem trenger vel egentlig Tinder i et slikt landskap?

7. Merk det du er redd for

Skriv navn og telefonnummer der det er mulig på søljer, smykker, ullsjal, belter og kommager. Riddu Riđđu er kjent for å være en trygg plass, men om du først er uheldig og mister tingene dine går det mye raskere å få dem tilbake.

8. Gå på kurs!

I Nord-Troms finner du i løpet av året flere duodji-kurs i alt fra å sy gákti til veving og reveskinnsluer. Under festivalen kan du lære mer om tradisjoner med kråkesølv, som i dag er et spesielt brukt langs kysten av Nord-Troms og Finnmark, melde deg på joikekurs eller ta et introkurs til samisk. Rom var ikke bygget på en dag, til tross for at de mest erfarne duojárat klarer å sy en gákti på en dag.

SKRIBENT: Karoline Trollvik Foto: Viktor Enoksen