«Mannen på skjæret» måtte evakuere

Nå blir han forsøkt reddet av Redningskøyta og Kystvakta.

MåTTE EVAKUERE: Odd-Karl Stangnes har bosatt seg på et skjær utenfor Skjervøy. Natt til lørdag måtte han evakuere og søndag blir han kanskje reddet.  Foto: Thomas Andreassen/VG

pluss

Odd-Karl Stangnes (50) flyttet ut på Skjervøyskjæret utenfor Skjervøy i begynnelsen av oktober. Tanken bak er å bo alene på skjæret i 365 dager for å finne seg selv.


Fire til sju meters bølger ved skjæret: – Blir hentet av helikopter dersom været tillater det

HRS Nord-Norge ser på mulighetene for å hente ut Odd-Karl Stangnes med Sea King.

 

– Avventer

Men nå kan planene hans ha tatt en drastisk vending. Søndag morgen meldte Redningsselskapet at RS Oscar Tybring IV og Kystvaktskipet KV Andenes er ved Skjervøyskjæret, men at det ikke er mulig å evakuere Stangnes på grunn av værforholdene.

Klokken 11.00 gjør redningskøyta Oscar Tybring IV seg klar for å gå ut igjen, for å oppnå kontakt med Stangnes.

– Vi skal prøve å oppnå kontakt med han, for å avklare om han trenger å bli evakuert. Dersom han ønsker dette prøver vi å sette igang en aksjon utpå kvelden, når været er meldt å spakne litt, forteller redningsleder Bård Mortensen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til Framtid i Nord.

Stiv kuling og snø

Tidligere søndag morgen måtte båten gi opp oppdraget.

– Forholdene gjør at vi avventer litt, men han er bekreftet trygg. Det er mye bølger og sjø i området, sier pressevakt Hasse Lindmo i Redningsselskapet til NRK Troms.

Mortensen forteller at det søndag formiddag er en svært ruskete værtype som regjerer.

– Det står på med stiv kuling fra nordvest, høye bølger og tette snøbyger innimellom, sier han.

Skal ha det ok

Ifølge NRK skal Stangnes selv ha bedt om å få bli hentet, natt til søndag. Hovedredningssentralen (HRS) skal da ha fått inn et svakt anrop på maritim radio rundt klokken 05.00, hvor han selv ba assistanse.

– Ifølge de som har snakket med han, sier han at han etter forholdene har det greit. Men han begynner nok å bli sliten, da han sitter i et lite trangt rom, sier Mortensen.

Måtte evakuere

sin egen blogg står det beskrevet at Stangnes var nødt til å evakuere fra hytta han har bygget til en fyrlykt, bare meter unna. Dette på grunn av at en bølge slo inn over hytta natt til lørdag.

I fyrlykta skal han og hunden Jesper være trygge. Her oppholder de seg i et batterirom på 0,7 x 1,4 meter. Etter at han kom seg dit skal han ha hatt kontakt med sin kone.

Fredag kveld skrev Stangnes selv på bloggen at den «store testen» kommer natt til lørdag: "Den store testen kommer i natt i 4-tiden, med full flo og bølger på over 4 meter og vind på 20 meter i sekundet. Så her er det bare å holde på hatten!"

Det har ikke lyktes Framtid i Nord å komme i kontakt med verken Stangnes eller hans kone, lørdag.

Kan bli liten storm

Værvarslingstjenesten YR har gitt ut farevarsel med tanke på kraftige vindkast for Troms, Vesterålen og Vest-Finnmark. Lørdag kveld var det opp i ilten storm langs kysten, men søndag er vinden ventet å minke.

Stangnes hadde på forhånd innredet en sitte/liggeplass i fyrlykten med proviant, sovepose, varme klær og andre ting som trengs i en nødsituasjon.