I et leserbrev i dagens Framtid i Nord tar de tre skibotnværingene til motmæle mot det som fremstår som et unisont Skibotn-samfunn som har bestemt seg for å bli kåfjordinger. Det bildet stemmer ikke, sier Daniel Takvannsbukt.

– Nei, det er nok ikke så svart-hvitt som man kan få inntrykk av.

– Det er i alle fall tre, da?

– Ja, det er nok litt flere enn det også, sier Takvannsbukt.

Positive tilbakemeldinger

Han sier at han har fått mange positive tilbakemeldinger på leserinnlegget, som har vært i nettavisen istorfjord.com og på framtidinord.no og ikke minst blitt delt i sosiale media.

– Jeg har ikke fått annet enn positive reaksjoner. Jeg merker jo riktignok at flertallet kommer fra Falsnes og innover fjorden men jeg har også fått positive tilbakemeldinger fra Skibotn, sier Takvannsbukt.

Liker ikke retorikken

Silje Skjelnes-Mattila er klar på at ikke alle i Skibotn vil til Kåfjord.

– Jeg reagerer på argumentasjonen som blir brukt: At Skibotn ikke får noe. Jeg syns løsrivelse er altfor dramatisk, selv om man gjerne må ta debatten. Innbyggerinitiativ er flott, men jeg liker ikke retorikken som brukes, sier Skjelnes-Mattila, som er Miljøpartiet de Grønnes eneste representant i kommunestyret.

– Personlig syns jeg at Stor-Lyngen hadde vært verdt å kjempe for, men dette handler ikke lenger om kommunereformen, sier Skjelnes-Mattila.

Daniel Takvannsbukt understreker at han ikke har noe imot Kåfjord, men at også han reagerer på prosessen som har ført til underskriftskampanjen i Skibotn.

– Man kan ikke bare si at man er sur og derfor vil man overflyttes til Kåfjord. Det er mange spørsmål som må avklares før det. Hva skjer med skattepengene? Tar man med seg gjeld inn i nykommunen? Hva skjer med kraftverkene? Jeg savner en utredning om disse tingene. Rekkefølgen og prosessen her er skrekkelig underlig, sier Takvannsbukt, som er vara til kommunestyret for Ap.

Skaper splid

Svein Richardsen er født og oppvokst i Skibotn, og er helt klar på at underskriftskampanjen bare fører til én ting:

– Hvis 50 prosent skriver under på noe, så er det fortsatt 50 prosent som ikke har skrevet under. Da har man skapt splid, og hva skal vi med det? Jeg syns underskriftskampanjen er usmakelig og vi liker ikke det som skjer, sier Richardsen, som er leder av pensjonistforeningen i Skibotn.

Ser ikke poenget

Richardsen stemte for Storfjord som egen kommune da det var folkeavstemning i sommer. Han er fullstendig klar over at det er delte meninger om Kåfjord-spørsmålet både blant pensjonistene i Skibotn og i befolkningen for øvrig.

– Ja, det er det ingen grunn til å legge skjul på. Jeg mener jo at det ikke er noe verre å være kåfjording enn storfjording. Men jeg ser ikke poenget. Er det noe man er misfornøyd med i Storfjord, så må man få ræva opp av sofaen og gjøre noe med det. Og i mitt hode er det i kommunevalget man kan gjøre en forskjell, sier Richardsen.

I KØ: Skibotnværingene møtte mannsterke opp da underskriftskampanjen for å flytte til Kåfjord ble startet. Foto: FiN-tipser