I kommunestyret i Kvænangen sist fredag gikk flertallet for å gi oppdrettsselskapet Marine Harvest dispensasjon fra kystsoneplanen. Dette til en ny lokalitet ved Ravelsnes, øst for Spildra.

Vilkår

Kommunestyret med forslag fra Arbeiderpartiet og Høyre, samt Frp satte imidlertid flere vilkår i vedtaket.

– Ankre og fortøyninger skal ikke komme i konflikt med rekefeltet som er der, Djup Spildra. De får heller ikke bruke noen form for kjemikalier til avlusning. Der finnes det metoder hvor de kan avluse i lukkede brønnbåter - og føre fisken tilbake i merdene etterpå, sier ordfører Eirik Losnegaard Mevik (innfelt).

Kommunestyret har også ytret et ønske om at Marine Harvest skal se på muligheter for lukkede anlegg.

– I tillegg har vi vedtatt en uttalelse som sier at vi skal jobbe med en fiskeristrategi for de som allerede driver med tradisjonelt fiske, for rekruttering til yrket og for modernisering av flåtene. Her har vi indirekte bedt oppdrettsselskapet om å støtte opp om dette arbeidet, sier Mevik.

– Kroken på døra

Saken om Marine Harvest og dispensasjon til lokalitet ved Spildra har vært gjennom flere behandlinger i kommunen. Mange eksterne har også motsatt seg dette gjennom høringer. Norges Miljøvernforbund, Sametinget og Kvænangen fiskarlag er blant partene som mener at en slik lokalitet er ugunstig for de som driver i hvitfisknæringen.

Sigrid Iversen med egen bedrift, Spindaj AS er bosatt på Spildra og driver med fiske og turisme i området.

– Dette er kroken på døra for meg. Jeg har liten båt og har ikke tid eller mulighet til å gå langt ut i fjorden for å fiske. Dessuten gjør det området vårt mindre attraktivt for turister som ikke er glade i oppdrett, sier hun.

Iversen synes likevel det er positivt hvis kommunen får gjennomslag for vilkåret om nulltoleranse for kjemikalier.

– Det blir likevel mye avfall som siger ned. Selv om de påstår det er så god strøm, så vil det bli mye søppel.

Hva tenker du om at kommunen planlegger en fiskestrategi, er det et plaster på såret?

– Hvis jeg ikke finner fisk så hjelper ikke det. Uten at jeg vet hva strategien innebærer.

– Ikke presset

Kommunestyret ble enige om at de vil gi dispensasjon ut fra et helhetsbilde.

– Ved flere lokaliteter kan man spre generasjoner av fisk mer. Driften vil bli mer kontinuerlig og det som omhandler sykdom og smitte blir delt på flere soner. I dag har anlegget tre soner, men den i Jøkelfjord kan ikke benyttes så lenge det er et slakteri der. I media har det blitt sagt at vi er under et press av Marine Harvest. Det er vi ikke, og fra talerstolen ble dette av mange tilbakevist. Men når vi får fakta på bordet og ser begrunnelsene så trenger man ikke være rakettforskere for å skjønne at slakteriet kommer under press dersom de må se på bruk av lokaliteter i Jøkelfjord.

Tar hensyn

På spørsmål om kommunen har tilsidesatt hensynet til fiskeriformål sier Mevik at det nettopp er rekefiskernes bekymringer kommunestyret har tatt med som vilkår.

– Jeg ønsker å jobbe på en måte som fører sammen disse næringene. Det er klart, det er interessekonflikter, men det søker vi også å kompensere til en viss grad med strategien som kommer. Den skal hjelpe oss med å prioritere i framtiden.

Dispensasjonen kommunen har gitt er for fem år, og er endelig. Likevel kan vedtaket i utgangspunktet påklages, normalt sett av statlige myndigheter eller interesseorganisasjoner.

Fornøyde med vedtaket

Miljø– og myndighetskoordinator for region Nord i Marine Harvest, Are Andreassen Moe, sier selskapet er fornøyd med vedtaket.

– Det er positivt at kommunen ser fordelene lokaliteten vil medføre oss som næringsaktør, men også for andre næringsaktører i regionen. Ingen av vilkårene kommunen stiller er i konflikt med vår søknad. Vi jobber blant annet med en global standard for miljøsertifisert havbruk og standarden setter svært strenge krav til åpenhet og miljø. Dessuten, Marine Harvest har i Kvænangen per dags dato aldri brukt lusemidler som har dokumentert effekt på rekebestand, sier Moe.

Ravelsnes er et viktig område for Marine Harvest fordi området har naturgitte forutsetninger for det Moe sier er bærekraftig akvakultur.

Moe ser ikke at det her skal være en konflikt av de to brukerne av kystsonen.

– Det er lite område som vil være i konflikt med fiskeri.

Hva tenker du om fiskernes påstand om at innsiget av fisk blir dårligere?

– Det at laks hindrer innsiget av Skrei er en påstand som ikke er vitenskapelig dokumentert. Ved en eventuell etablering vil sitasjonen bli nøye overvåket, avslutter han.

Lokaliteten ved Spildra er ifølge Moe  ikke søkt om fordi produksjonen i Kvænangen skal øke.

– En etablering av lokaliteten vil trolig minke vårt totale utslipp av næringssalter i fjorden. Det er derfor snakk om en mer optimalisert drift og risikoen for miljøpåvirkning vil gå ned, sier han.

ORDFØRER: Eirik Losnegaard Mevik. Foto: Torbjørn O. Karlsen.
SKEPTISK: Fisker og turistvert Sigrid Iversen. Foto: Privat.
I dette området får Marine Harvest en lokalitet på omkring 0,12 km2 i areal ved overflaten og 4,5km2 med fortøyninger. Foto: Torbjørn O. Karlsen.