De reagerer på at kommunestyret i Kvænangen har gitt dispensasjon til Marine Harvest for oppdrett ved Spildra. Ylva Eline Johansen, styremedlem i Nordreisa Natur og Ungdom, bor i Kvænangen og sier at det er mye oppdrett i fjorden - og ikke veldig mange gode fiskeplasser igjen. Da bør Spildra bevares, mener hun.

- Det har blitt mindre fisk i fjorden etter at vi fikk oppdrett her. Før bugnet det av fisk i hele Kvænangsfjorden, men nå kommer det ikke like mye torsk hit lengre. Da jeg var liten dro vi ut og fiska, det var alltid fisk å få, og det tok bare få minutt før vi gikk napp. I sommer når vi har fisket har vi gjerne sittet i båten i to timer, og bare fått noen få fisk, sier Johansen.

Må vente

Klagene på dispensasjonen ved Spildra skal behandles i dag i formannskapet i Kvænangen. Therese Hugstmyr Woie, styremedlem i Naturvernforbundet i Tromsø, vil ha en utsettelse nå.

- En eventuell åpning for oppdrett på Spildra må vente til neste behandling av kystsoneplanen. Spildra ble foreslått som oppdrettslokalitet i kystsoneplanen i 2014, men det ble vedtatt at dette området skulle settes av til fiske. Når lokale fiskere protesterer såpass sterkt nå, må konsekvensene denne lokaliteten vil ha undersøkes nærmere. Vi må få bedre dialog mellom oppdrettselskapet, fiskerne og kommunen, og det kan man få til i behandlinga av kystsoneplanen, sier Woie.

Lukkede anlegg

Både Natur & Ungdom og Naturvernforbundet sier at det er på høy tid at lakseoppdretten kommer inn i lukkede anlegg, noe også SVs Tryggve Enoksen har tatt til orde for.

- Den store rømmingen Marine Harvest hadde i Kvænangen sommeren 2015 viser risikoen med dagens åpne anlegg. Fiskerne føler seg fortrengt, mens oppdretterne sier sameksistens er fullt mulig. Marine Harvest har jo et stort prosjekt med lukka anlegg på gang. Årsaken til at Marine Harvest trenger Spildra er st anlegget i Jøkelfjorden ligger for nært slakteriet, da må jo et lukka anlegg i Jøkelfjorden kunne være et bedre alternativ enn å åpne Spildra, sier Ylva Johansen.