Bonden fra Manndalen ser opp mot fjellet Gamanjunni. Tirsdag ble det bestemt at Norges Vassdrag- og energidirektorat (NVE) betegner fjellet som et høyrisikoobjekt som nå skal kontinuerlig overvåkes.

– Det er jeg svært glad for, og det gir et trygghet, ikke bare for de som bor rett under, men for hele Manndalen, mener Skogheim.

Seks cm i året beveger det 26 millioner kubikkmeter store fjellpartiet seg, og et fjellskred vil fylle hele dalen når den en gang kommer ned.

– Og dersom den skulle rase ned midt under vårflommen i Manndalselva, vil det gi katastrofale følger, forteller Skogheim.

Ifølge bonden vil enorme steinmasser true befolkningen, men også oppdemmingen av Manndalselva vil legge store områder under vann bare på noen timer.

Gir trygghet

Men Skogheim sier at han ikke vil la frykten for steinras og fjellskred ta over, og føler seg temmelig trygg på at NVE nå har kontroll på bevegelsene.

– At de nå skal overvåke fjellet, gir en trygghet for hele bygda, mener han.

Høyrisikoområde

Fjellpartiet som nå skal overvåkes kontinuerlig av Norges Vassdrag og Energidirektorat, ligger i en vestvendt skråning i Manndalen. Volum er estimert til 26 millioner kubikkmeter.

Bevegelsene i fjellpartiet er målt med radar, og viser opp til 6 cm i året.

Et fjellskred fra Gamanjunni kan krysse Manndalselva og nå bebyggelsen.

– Basert på antall personer i fareområdet gir dette en middels konsekvensklasse. Fjellskredet kan demme opp elva som kan resultere i et dambrudd, samt nedstrøms flom som mulige sekundærvirkninger, skriver NVE.

Kontinuerlig overvåkning

Ifølge direktoratet er den årlige sannsynligheten for et stort fjellskred vurdert til å være større enn 1/100 per år.

NVE har allerede satt i gang arbeidet med kontinuerlig overvåkning av det ustabile fjellpartiet i Manndalen. Høsten 2015 ble det satt opp 3 GPS antenner og bakkebasert radar som måler bevegelsene nede fra dalen.

Fra før er også Nordnesefjellet karakterisert lagt under kontinuerlig overvåkning, og dermed er to av fem høyrisikoområder lokalisert i Kåfjord.

26 millioner kubikkmeter fjell beveger seg omtrent 6 cm i året. Foto: NVE
GPS: Norges Vassdrag- og energidirektorat har siden høsten 2015 gjort målinger av Gamanjunni 3 med radar og GPS. Nå skal fjellet kontinuerlig overvåkes. Foto: NVE