Onsdag formiddag la Viken ut et innlegg på gruppen «Vi som kjøper og selger ting i Nord-Troms»,  og spurte følgende: «Blir du alene i julen, har et barn som blir sittende alene, har en forelder, eller en bekjent du vet blir alene på julaften?».

Hun har nemlig lyst til å tilbringe tid med noen som ellers er alene i jula, og vil invitere to personer å bli med henne på julegudstjeneste i Nordreisa kirke og spise julemiddag.

Alle dagene er like

Bakgrunnen for innlegget er at Viken, etter å ha arbeidet i helsevesenet, opplevde hvor trist det er være alene i julehøytiden og hvor mange som faktisk er det.

- Jeg kom hjem til en eldre som var alene. Etter å ha gitt personen en klem og ønsket «god jul», spurte personen «Hvilken dag sa du at det var?». Dette gjorde veldig inntrykk på meg, og jeg forstod hvor like alle dagene i året er for dem som er alene hele tiden, forteller Viken.

Etter episoden fant hun ut at om hun noen gang fikk muligheten, så ønsket hun å glede noen ekstra med selskap i julen.

- Så da det ble klart at datteren min skulle feire jul hos faren, tenkte jeg at siden julen uansett ville bli annerledes for meg i år – så kunne jeg gripe sjansen og gjøre noe for å glede andre. Det var slik jeg kom på ideen med innlegget på Facebook.

Hun er ikke redd for å gi av seg selv og håper nå at det er noen der ute som kanskje vil være sammen med henne på julaften.

- Selv om jeg bruker noen timer på julaften til å glede noen andre, så vil jeg jo fremdeles kunne være sammen med min egen familie, forteller Viken.

Enorm respons

Etter at hun la ut innlegget med inivtasjonen på Facebook, har responsen vært enorm.

- Det er så mange som har tatt kontakt!  Mamma har lovet å sponse pinnekjøtt fra Fallvik gård middag, Europris i Sørkjsoen sa de ville lage en juleeske og folk har tilbudt både julegaver og julekaker. Det har vært helt overveldende. Jeg tror vi alle reflekterer mye over overfloden av mat og all tiden man har sammen med de rundt seg i jula og at folk ofte sender sine tanker til de som er alene. Mange vil nok hjelpe andre, men er kanskje redd for at det å skulle strekke ut ei hånd kan gi triste opplevelser – i en tid som egentlig skal være fylt med glede.

Håper flere tar kontakt

Det er fremdeles ingen som har spurt om de kan få besøk av Viken, men et barnebarn har tatt kontakt og fortalt at hennes bestemor er mye alene i jula. Viken håper også at det er noen andre flere der ute som kanskje vil bli med henne eller som ønsker å gjøre det samme.

- Jeg håper at flere tar kontakt med meg på Facebook eller på telefonen. Jeg vil fortsatt vente og la tiden gå litt, slik at jeg finner de rette personene som trenger dette. Jeg er fleksibel og åpen for å gjøre noe annet enn det jeg har foreslått også. Mitt ønske er uansett å spre juleglede, være en fremmed venn og kunne være et koselig selskap på julaften for noen, avslutter Viken.

Viken håper noen vil bli med henne i kirken på julaften eller spise pinnekjøtt med henne. Foto: Privat