Nord-Troms friluftsråd jubler etter at de sammen med Finnmark har fått 330 000 kroner til å arbeide med utemat på bål. Det er Gjensidigstiftelsen som på denne måten støtter friluftsrådets arbeid med skoler og barnehager i Kvænangen, Kåfjord, Nordreisa og Skjervøy. Det skriver Nord-Troms Friluftsråd i en pressemelding.

Et matnyttig arbeid

Friluftsrådet er opptatt av at barn og unge skal lære matlaging på bål basert på lokale råstoffer og tradisjoner. Daglig leder Hugo Tingvoll er glad de nå kan følge opp barnehagene og skolene på en helt ny måte.

– For friluftsrådet står skolene og barnehagene i sentrum. Vi vet at mange av dem er opptatt av mat, kosthold, fysisk aktivitet og friluftsliv i nærmiljøet. Pengene som vi har fått gjør det mulig for oss å  jobbe videre med emner som er forankret i de planer og mål som skolene er pliktig til å følge, sier Tingvoll.

Læring i friluft og klasserom uten vegger, men med himmelen som tak, er viktig for friluftsrådet.

– Ofte mangler skolene og barnehagene ressurser til å gjøre ting så skikkelig som det de vil. Tilskuddet gjør det mulig for oss å gjennomføre kurs for lærere og ansatte i barnehagene, kjøpe inn utstyr som trengs og få tak i gode råvarer. Vi vet at barn og ungdom lærer annerledes og bedre når undervisningen kan gjennomføres andre steder enn kun innendørs. Ikke minst det å lage bål er en nyttig kunnskap å ha med seg.

Mer aktivitet ute

Nord-Troms friluftsråd har blant annet gjennomført kurs for lærere, der mat av fisk på bål var temaet. I likhet med friluftsrådet er også Norsk Sjømatråd opptatt av det samme, og det å bruke instruktører derfor er noe som kan bli aktuelt også i fortsettelsen.

– Kurs og opplæring blir viktig. Det å lære seg enkle oppskrifter og bruke lokale råstoffer er vi opptatt av. Ofte har de som jobber med barn og ungdom behov for å få nyttige tips som de kan bruke i sitt arbeid. Fisk vil naturligvis være viktig, men vi kommer også til å jobbe med mye annet godt som finnes her i vårt område, forteller Tingvoll.

Når barn og ungdom lager maten selv er det lettere å få dem til å smake på grønnsaker og andre ting som de tror de ikke liker. Foto: Pressefoto