Arctic Race vil under den tredje etappen gå fra Lyngseidet ved Lyngenfjorden og gjennom vestsiden av Storfjord, før den avsluttes i Finnvikdalen på Kvaløya. Næringsrådgiver i Storfjord og koordinator for arbeidsgruppa Hilde Johnsen ser fram til en fantastisk sykkel-fest.

- Vi er ingen arrangørkommune, men etappen går gjennom store deler av Storfjord kommune, og vi skal gjøre alt vi kan for å skape liv, røre og engasjement blant folk. Det er flere bygdelag og private/frivillige lag og foreninger som planlegger ting. Det blir i stor grad arrangement på Elvevoll og Melen. I Steindalen inviterer de til krøkebærsaft og isbre-is, sier Johnsen.

En trespråklig kommune

I forkant av rittet vil det, hvis alt går etter planen, bli lagt opp til at hver kommune får hver sin videosnutt hvor de kan forklare kort om hva som kjennetegner kommunen og hvilke verdier som representerer kommunen.

- I Storfjord ønsker vi å fokusere på det trespråklige: kvensk, norsk og samisk. Det vil bli satt opp trespråklige skilt, flagg og bannere som skal understreke Storfjord som grenseområde mellom Sverige, Finland og Norge. Vi ønsker å skille oss ut og få vist fram kulturhistorien som hører til kommunen. Vi ønsker også å promotere for Storfjord som sykkeldestinasjon, sier Johnsen.

Terrengsykkel-miljøet vokser

Storfjord har lenge hatt fokus på terrengsykling, og nå også stisykling. I år arrangeres blant annet Lavkarittet for 21. året på rad, et 67,5 kilometer langt terrengritt med en total høydestigning på cirka 1200 meter. Arctic Race vil være en fin måte å promotere Storfjord som sykkeldestinasjon.

- Lavkarittet er et av de største terrengrittene i landet. Her i kommunen har vi et veldig aktivt og dynamisk sykkelmiljø fylt av flinke unge folk som aktivt arbeider for å engasjere og de vedlikeholde stier. Alle arrangementene og det miljøet som har bygd seg opp er helt fantastisk.

Må tilrettelegge infrastrukturen

Vi har tidligere denne uken kunne lese om at det haster med å få orden på utfordringene knytte til turiststrømmen til Lofoten. Johnsen mener det er viktig for Nord-Troms å handle raskt, slik at en får tilrettelagt infrastrukturen før det er for sent.

- Dette er noe hele regionen har snakket om. Vi ønsker jo alle å utnytte alle de spennende mulighetene vi har, både for næringsutviklere og for oss som bor i området. Men det er viktig å være forsiktig, og få på plass en solid infrastruktur, slik at man slipper at de som bor her skal føle seg utilpass på grunn av de som besøker området. Spesielt for oss som ønsker å satse på terrengsykling vil det være viktig å få lagt en plan på hvordan en skal få gjennomført de aktuelle planene, avslutter Johnsen.