Etter en total ombygning av det gamle verkstedet på den videregående skolen, begynner Newtonrommet på Skjervøy virkelig å ta form.

I forrige uke var First Scandinavia, som eier Newton-konseptet, på plass for å hjelpe til med forberedelsene

– Vi har blant annet vært en rådgivende part i forhold til oppussingen, så har vi tegnet rommet med tanke på det det skal brukes til med møbler, teknisk utstyr og undervisningsutstyr, sier Ole Morten Mortensen i First Scandinavia.

Styrer via iPad

– Gjennom en iPad kan læreren styre blant annet lys, bilde og gardiner. Når en ny aktivitet starter så trykker han på en knapp, og lysene dempes der de skal, rullegardinene går opp og ned og skjermene kommer på. Det kan for eksempel være en rolig, dempet stemning når elevene kommer, med litt musikk hvis man ønsker det for å skape ro og nysgjerrighet, sier Mortensen.

Deler kunnskap

– Ja, det har gått greit med innredningen her på Skjervøy. Det har ikke vært de store utfordringene, selv om rommet har gjennomgått en stor forvandling, sier Ole Morten Mortensen.

Samarbeidet med de andre Newtonrommene er også en viktig del av konseptet.

– Undervisningsopplegg som utvikles ved andre Newtonrom kan brukes her på Skjervøy, og motsatt, sier Ole Morten Mortensen.

Ser resultatet

Newtonrommet består blant annet av et laboratorium og et lite auditorium i tillegg til hovedrommet med sitteplasser for elevene. Store flatskjermer er hengt opp, hvite frakker henger klar på bakrommet og Silja Karlsen syns det ser veldig lovende ut.

– Nå ser vi resultatene av det arbeidet som er gjort gjennom lang tid. Det er godt å se at rommet fylles med utstyr som elevene skal bruke. Og så blir det så fint. Lyst og luftig, med stor takhøyde, sier Karlsen.

Samarbeidsavtaler

Selv om rommet ligger på Skjervøy er det altså tanken at elever fra hele regionen skal bruke det.

– For oss i Newton-rommet her har det vært viktig å kjøre undervisning på andre skoler for å vise konseptet er, mens vi venter på at rommet skal bli ferdig. Vi har jo store geografiske avstander i regionen. Med det har vi fått et grunnlag for samarbeidsavtaler med de andre kommunene. Det begynner å komme på plass nå, sier Karlsen.

Slipper til

1. november er det kursdag i Newtonrommet, med realfagslærere fra hele Nord-Troms. 16. november er det offisiell åpning.

– Etter det er det at elevene slipper til. Så de må smøre seg litt med tålmodighet. Vi har jo litt begrenset med lærerressurser, så det er det som begrenser oss med tanke på bruken. Men vi gleder oss veldig til å komme i gang, sier Silja Karlsen.

PLANSJER: Litt av undervisningsmateriellet har kommet opp på veggene, selv om det er ennå en måned til åpningen. Foto: Torbjørn O. Karlsen
FULL RENOVERING: Jøran Kristiansen (til venstre), Solrun Lian, Silja Karlsen og Ole Morten Mortensen i det nye auditoriet i Newton-rommet. Foto: Torbjørn O. Karlsen