– Det er ikke første gangen laks rømmer fra oppdrettsanlegg i Nord-Troms. Det er en forferdelig situasjon som viser at vi må få oppdrettsnæringen på land, sier Geir Tomasjord, som er grønt oppsyn for Reisaelva og leder i Nordreisa naturvernforbund.

20 prosent oppdrettsfisk

Tomasjord er selv med på å telle fisk i Reisaelva, og ser med bekymring på at det de to siste årene er registrert 20 prosent oppdrettslaks.

– Villaksen blir presset vekk fra sin naturlige gyteplass, og når den i tillegg blander seg med oppdrettslaks får vi ikke den ekte nordatlantiske laksen. Vi får en annen type fisk, som om vi skulle blandet elg og sebra. Det blir en rar sak tilslutt, sier han.

Ta ansvar

Tomasjord sier norske politikere burde ta ansvar for å bevare stammen med villfisk, på samme måte som myndigheter også tar vare på ulven selv om den dreper sau.

– Elisabeth Aspaker sier oppdrettsnæringen er bærekraftig, og at den ikke er farlig. Men vi bør ha et førevar-prinsipp i bakhodet. Laksen er i dag mer truet i tillegg til at det fanges mindre av den.

Han hevder Norge har økonomi til og styre utviklingen.

- Men det er så lettvint nå å ha anleggene i sjøen. Det er dessverre blitt slik at de som har mye penger bestemmer, sukker han.

Skjellprøver

Tomasjord oppfordrer alle fiskere i elver til å ta skjellprøver av fiskene.

– Jo flere prøver, jo bedre i forhold til forskningen. Det bidrar også til at vi får mer kjøtt på bena i fortsettelsen av diskusjonen om temaet, sier han.

Han sier villaksen også er viktig for Nordreisas økonomi, ettersom Reisaelva om sommeren er Norges sjette beste lakseelv.

- Derfor er det også viktig at den holdes fri for oppdrettsfisk. Straks turistene fanger oppdrettsfisk blir ikke elva like attraktiv. Dette har heldigvis politikere i Nordreisa begynt å skjønne.