Helgen 24.–25. mars valgte Ocean Bar på Skjervøy å holde stengt etter det man mener var et pålegg fra politiet.

Grunnen var at serveringsstedet ikke hadde politigodkjente ordensvakter på plass. Men det var likevel ikke hjemmel til å kreve stenging.

«Politiets veiledning i saken var basert på at Ocean Bar var pålagt av politiet om å ha ordensvakter. I ettertid ser vi at et slikt formelt pålegg ikke var gitt, og politiet skulle da ha opplyst om muligheten til å ha åpent uten ordensvakter inntil et slikt pålegg forelå», sier politiet i sitt svar.

Lang prosess

Jørn Cato Angell ved Ocean Bar er fornøyd med at han har vunnet fram med sitt syn.

– Ja, jeg er glad for at vi fikk rett. Vi visste at vi ikke trengte å holde stengt, men vi valgte likevel å stenge baren ettersom politiet ba oss om det. Men selv ikke politiet kan gjøre hva de vil, sier Angell.

Baren har bedt om erstatning for tapt fortjeneste den aktuelle helgen, samt advokatutgiftene. Det har man fått innvilget.

– Det har vært en lang prosess og en dyr sak. Men nå er jeg bare glad for at vi har fått konstatert at politiet må forholde seg til forvaltningsloven, sier Angell.

Beklager

Politiet i Troms sier til Framtid i Nord at man har erkjent feilen.

– Politiet ser at vi i vår kommunikasjon med Ocean Bar ikke har vært presis nok. Ocean Bar har holdt stengt i to dager uten at det var nødvendig. Det beklager vi. De har lidt et økonomisk tap og det er vi erstatningspliktig for, sier Per Øyvind Skogmo, leder for felles enhet for utlending, forvaltning og sivil rettspleie i Troms politidistrikt.

Skogmo sier at det ikke er ofte at politiet må betale erstatning i slike saker.

– Det kan skje, men det er ikke ofte. Men i dette tilfellet har vi gjort feil og da må vi selvsagt dekke det tapet som feilen har medført, sier Skogmo.

– Denne saken har tatt lang tid. Burde ikke politiet sett at man hadde gjort feil før?

– Vi har gått grundig inn i saken og da har vi sett selv at det er gjort feil. Selvsagt kunne det i en ideell verden ha skjedd raskere, men det skjedde ikke denne gangen.

Kan ha tillit

Advokat Silja Eriksen har representert Ocean Bar og har hele tiden ment at Troms politidistrikt ikke har overholdt forvaltningsloven i denne saken. Det fikk hun bekreftet av Politidirektoratet, som før jul slo fast at forvaltningsseksjonen i politiet ikke har overholdt kravene i forvaltningsloven.

– Forvaltningsloven skal sikre den enkelte en trygg og forsvarlig saksbehandling og forhindre myndighetsmisbruk. Det er viktig at man kan ha tillit til at politiet i sin myndighetsutøvelse overholder forvaltningsloven, slik at borgernes rettssikkerhet blir ivaretatt, sier Eriksen.

Hun mener det er betryggende å se at den overordnede instansen, Politidirektoratet, har fungert.

– Ja, det er det. Og jeg antar at Politiet i Troms heretter vil bestrebe seg på en mer forsvarlig saksbehandling, sier Eriksen.