Kun seks elever hadde søkt på Vg2 Kjøretøy fra høsten som sitt førstevalg. For oppstart var skolen avhengig av å ha minst åtte søkere.

– Det er litt bittert at det bare var to elever som manglet, sier rektor ved skolen Olaug Bergset.

De seks elevene som hadde søkt til Nord-Troms vgs får tilbud om å ta kjøretøyfag ved en annen skole.

Mulig reduksjoner

– Det kan hende vi får litt stillingsreduksjon i faste stillinger. Dette kommer an på blant annet hvor mange elever som søker på Vg1 Teknikk og Industriell produksjon, sier Bergset.

Skolen har henvendt seg til Fylkeskommunen med ønske om å starte opp tilbudet igjen fra høsten 2018, og da med en annen modell.

Les saken: Disse elevene er allerede lærlinger

De siste årene har skolen innført vekslingsmodellen i Vg2 Helsearbeiderfag og vg2 Barne- og ungdomsarbeiderfag. Den innebærer at elevene starter som lærlinger allerede i Vg2, og at de veksler mellom å være på skolen og ute på lærlingested de neste tre årene. Dette skiller fra den gamle modellen der elevene først er på skolen i to år og så er ute i bedrift som lærlinger i to år. Tilsammen vil elevene være ute som lærlinger like mye gjennom vekslingsmodellen som med den tradisjonelle modellen.

– Vi har svært positive erfaringer med vekslingsmodellen. alle er fornøyde med den. Og vi ser at elevene i større grad fullfører, sier Bergset.

Les saken: Chhimi (24):– Dette vil jeg gjøre resten av mitt liv

Mer inkluderte lærere

Rektoren forklarer at de skal jobbe opp mot næringslivet for oppstart av Vg2 Kjøretøy. I Nord-Troms er det over 20 verksteder.

– Vi må få næringslivet med på laget.

I vekslingsmodellen er lærerne mer inkludert når elevene er ute i bedrift. Det tror Bergset har vært savnet hos noen lærlingebedrifter, der det har vært problemer med å følge opp det faglige.

– Modellen er så vellykket at vi ikke kan la være. Når den fungerer så godt er vi nesten er pliktig i å drive den, sier Bergset.