Lørdag 12. august går etappen fra Lyngseidet sørover forbi Furuflaten, Oteren og Nordkjosbotn, og videre derfra til Storsteinnes og gjennom Rya-tunnelen. Etappen ender på Kvaløya.

Kom ikke seilende

Sørsand roser politikerne som har fått ARN til Lyngen.

– Dette har ikke kommet seilende til oss. All ære til den politiske ledelsen og Formannskapet som har vært frampå og tråkket til da det var mulighet, sier han.

Selv sitter Sørsand i det nye Miljø- og klimautvalget i Lyngen kommune og er tidligere rektor ved Eidebakken skole.

Sørsand er svært engasjert i sykkelsporten og sykler aktivt for L/K.  Aktiviteten i sykkelgruppa har variert og for tiden er det omtrent fem personer som sykler aktivt. Sørsand håper ARN og de internasjonale sykkelrytterne kan bidra til rekrutering for sykkelgruppa. Hva de skal gjøre framover mot ARN er så langt ikke planlagt.

– Men noe må vi gjøre. Sykkelgruppa er såpass liten at vi ikke kan gjøre noe alene. Her må alle jobbe sammen, sier Sørsand.

Dagen med etappestart i Lyngen vil alle øyne være rettet mot Lyngseidet og Nord-Troms. Internasjonale medie vil sende TV-bilder fra Nord-Troms til hele verden. Sørsand sier man må være forsiktig med å ikke legge for mye i hva ARN kan bety for regionen.

– Det er selvfølgelig kjempeartig at vi får rittet hit, men vi må ikke gjøre det større enn det er. Den dagen vil Lyngen og Nord-Troms være i sentrum, men det vil gå over. Næringslivet og kommunene må kjenne sin besøkelsestid og se på hva de kan få ut av denne muligheten, sier Sørsand.

Holdningsskapende

Store eventer som ARN og Puls Lyngen håper Sørsand kan være med på å skape gode holdninger omkring bosetting i Lyngen og Nord-Troms. Rittet alene tror han ikke vil gjøre at folk flytter til kommunen, men det vil være en del av et større arbeid.

– Man skal ikke føle at man flytter til verdens ende når man flytter hit, men å snu trender er en utfordring og man må bygge stein på stein.

Han sier kommuner som de i Nord-Troms er avhengig av tilbud til befolkningen og at det skjer ting.

– All PR hjelper både innad i kommunen og utenfor. Kanskje det kan bli enklere for de som har litt penger å investere her. Det er mange faktorer som spiller inn.

Folkefest

Det at etappen skal starte på Lyngseidet betyr at det blir folkefest i Lyngen 12. august.

– Da samles folk, media og alle de store stjernene som skal delta.

Sørsand har hele tre ganger vært til stedet under Tour de France.

–  Der er folk samlet rundt løype flere dager i forveien. Det å se rytterne fare forbi er bare en liten del av det, det er stemningen som er noe helt for seg selv. Det blir nok ikke helt Tour de France, men folkefest det blir det i Lyngen og Nord-Troms.

Tredje etappe starter på Lyngseidet, men nøyaktig hvor starten skal gå er ikke avklart.
Syklistene i Arctic Race of Norway skal sykle gjennom Lyngseidet.