Torsdag er det kommunestyremøte i Nordreisa. John Karlsen (Frp) har tidligere uttalt at han skal ta opp spørsmålet om E6 skal bli lagt utenfor Storslett sentrum.

Jan Harald Tørfoss er leder for Nordreisa bondelag og sitter i næringsutvalget. Han tror ikke det er en god løsning å legge E6 utenfor sentrum.

– Jeg ser ikke hva Storslett og kommunen har å tjene på å flytte E6 ut av sentrum, sier Tørfoss.

Gjøre sentrum attraktivt

Tørfoss viser til en undersøkelse som ble gjennomført for noen år siden som viste at 80 prosent av trafikken som går gjennom Storslett sentrum er lokal. I så fall vil man spare omtrent 20 prosent med trafikk i sentrum om europaveien blir flyttet.

– Og det er kanskje akkurat den gjennomgangstrafikken som er viktig å stoppe. Man kan jo spørre butikkene om det er greit at de taper 1000 kroner dagen, slik det kan bli om forbipasserende ikke stopper.

Han mener eventuelle planer for å legge veien utenfor sentrum vil skape usikkerhet i næringslivet.

– Vi bør heller se på hva hvilke endringer vi kan tjene på. Man bør heller gjøre sentrum til et fint sted å stoppe framover et sted man bare suser forbi, sier Tørfoss.

Sentrum til boligfelt?

I sentrum er noen næringslokaler gjort om til leiligheter. Nye planer for E6 gjennom sentrum tror Tørfoss vil skape usikkerhet i næringslivet. Han tror det er få gårdeiere i sentrum som vil tilrettelegge for næring eller gjøre investeringer om det kommer en ny vei utenfor sentrum.

– Jeg tror ikke vi har råd til å miste flere butikker i sentrum. Det er tross alt næringslivet vi skal leve av, men det spørs jo om ønsket er at det skal bli boligfelt, sier Tørfoss.

Tørfoss mener fokuset bør flyttes på å lage et trafikksikkert sentrum og gjøre det attraktiv for besøkende.

Gylden mulighet

– Og nå når Vegvesenet skal lage en ny bru er det en gylden mulighet til å gjøre Storslett til mer en et sted å suse forbi.

For å bedre trafikksikkerheten i sentrum forklarer Tørfoss at det er flere tiltak som kan gjennomføres. Han trekker fram rundkjøringer og tydelige fortau.

Tørfoss bekymrer seg også for hvilke signaler det gir Statens Vegvesen å gjenoppta saken om E6 i sentrum.

– Det er kanskje litt feil å begynne med dette nå. Da kan det hende at Vegvesenet setter sentrum på vent i tilfelle vi ønsker E6 utenfor, sier Tørfoss.

Ekstra vedlikehol

Dersom E6 blir lagt utenfor sentrum vil nåværende vei blir kommunens ansvar.

– Da blir det enda en bru og en vei å vedlikeholde som vi ikke har råd til nå, sier Tørfoss.

– Det vil gjøre det vanskeligere å drifte og det kan hende noen ikke ønsker å fortsette dersom det blir for tungvint.

I løpet av de siste årene har bøndene i Nordreisa investert omtrent 20 millioner kroner på utvidelser av driftsbygg, og de har generert nærmere 40-50 millioner kroner i kommunen forteller Tørfoss.

Foreløpig planutkast: Slik foreslår kommunen at Storslett sentrum blir seende ut. Illustrasjon: Nordreisa kommune Foto: Birger Storaas
SENTRUMSPLAN: Slik foreslår Geir Lyngsmark at framtidens Storslett sentrum skal se ut. Geir Lyngsmark / Konzept arkitektur bygg & plan