10. mai i år, midt på natta, gikk det et gigantisk, undersjøisk skred inne ved Sørkjosen. Flere tusen kubikkmeter med sand og delvis leire skled ut i fjorden og tok med seg deler av havna og moloen i Sørkjosen, samt fjæra ut forbi Jubelen.

Ingen ble til alt hell skadet, men E6 var stengt i en lengre periode og det var store materielle skader.

Mandag kom en granskningskommisjon under ledelse av professord Steinar Nordal til Sørkjosen. Nordal, som til daglig arbeider ved institutt for bygg, anlegg og transport, skal sammen med kolleger fra Sintef, NVE, NGI og Norconsult, forsøke å finne svaret på hva det var som utløste det enorme skredet.

– Det er et stort puslespill der vi må forsøke å nøste oss tilbake i tid, sier Nordal.

Har snakket med lokale

Tirsdag var de på befaring i Sørkjosen. Dernest har det hatt en hel rekke møter.

– Vi har snakket med folk i vegvesenet, både lokale og andre. Vi har også hatt møter med kommunen, ledelse og de som jobbet i havna i dagene etter raset.

Se bilder fra ødeleggelsene her!

Det har også vært viktig for gruppa å høre lokalbefolkningens tanker.

– Vi har også snakket med lokale fiskere og andre som bruker havna. Det er blant annet de som tok til ordet under folkemøtet i mai og påpekte endringer de hadde lagt merke til.

Fant ikke årsaken til Sokkelvikraset

Gruppa sitter også på detaljerte undersjøiske kart som viser Reisafjorden og Sørkjosen før og etter raset.

– Vi forholder oss jo også til Sokkelvisraset fra fra 1959. Der kunne man aldri helt konkludere, men antok at raset kan ha startet ute i fjorden.

Se intervju med de som opplevde Sokkelvikskredet her!

Det er mye å nøste på for Nordal og hans kommisjon, og tunnelbyggingen er sentral.

– Det kan ha sammenheng med tunnelen, men det er for tidlig å konkludere. Her er mange faktorer, som tunnelmasser, endring av vannveier, elvedeltaet fra Reisaelva med enorme avsetninger av finkornet sand. I det hele tatt er det mye her, og vi vet at naturen alene kan spille en sentral rolle.

Klar 1. desember

De neste ukene skal alle disse trådene nøstes inn i en samlet rapport.

– Målet er å ha rapporten klar til 1. desember. Da kan vi forhåpeligvis gi et svar til de som lurer på hva det var som utløste skredet, og om det er mulig å si noe om sjansene for nye skred, sier professor Steinar Nordal.

HVORFOR: Målet er å finne årsaken til raset i Sørkjosen, natt til søndag 10. mai i år. Foto: Øyvind Skeie Hellum/Statens vegvesen