Et stort flertall i Kirkemøtet vedtok 30. januar i år en ny vigselsliturgi som ønsker likekjønnede par velkommen til å gifte seg i Den norske kirke.

Nils-Einar Samuelsen, predikant i Den Luthersk Læstadianske menighet og menighetsrådsmedlem i Lyngen, skrev fredag et innlegg i Framtid i Nord hvor han kritiserer Kirkemøtet for sitt vedtak.

Samuelsen sier at bakgrunnen for å skrive innlegget var kirkens helomvending.

- Jeg har lenge tenkt å skrive et innlegg i debatten. Jeg er kanskje ikke den som skriver så mye ellers, men når Kirken vedtar å gjøre så store endringer i teologien, så anser jeg saken som så alvorlig at det blir viktig å si hva man mener, sier Samuelsen til Framtid i Nord.

Flere reaksjoner

Lørdag har innlegget hans «Hvem har gitt kirkens ledende, og kirkemøtet makt til å forandre på noe som ikke er deres?» blitt lest av flere tusen og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

Flere mener at Samuelsens syn er «gammeldags» og «fordømmende». Selv har han forståelse for at folk reagerer og sier han er vant til det.

- Ja, det skjønner jeg. Dette har jo vært en debatt som har pågått i lang tid i hele Norge. Det er jo en trend man ser i samfunnet at det virker som folk har glemt eller ikke lengre bryr seg om hva som er Bibelens syn og Katekismens lærdom. Vi må ha jo ha noe å bygge i kirken på, sier Samuelsen.

Har vurdert utmeldelse

Han har vært medlem av menighetsrådet i Lyngen i over 20 år, men nå forteller han at han gjentatte ganger har vurdert å melde seg ut av Den norske kirke.

- Det er noe man selvfølgelig vurderer hele tiden. Nå har vi i den læstadianske forsamlingen bestemt oss for å fortsatt være medlemmer. Så jeg håper at det ennå er rom for oss som har et konservativt syn på Bibelen, til tross for at jeg opplever at det blir vanskeligere. Jeg har hevdet og tenkt at man trenger noen som fremmer det klassiske eller gammeldagse synet.

Beklager vedtaket

Samuelsen skriver i innlegget sitt at nå «har biskopene pekt ut en ny lærdomsvei, som er fremmed for oss, og som jeg ikke vil anbefale noen å følge.»

- Hva frykter du konsekvensene kan være for kirken i Lyngen, nå som det er vedtatt at man skal vie likekjønnede?

- Nå er jo vi så heldige i Lyngen at vi har en prest som sier han ikke vil vie likekjønnede i kirken. Gjennom menighetsrådet vil vi fremdeles arbeide og stå for vårt syn som er det tradisjonelle for kirken. Jeg beklager at det er fattet et slikt vedtak og det er ikke artig for meg å ta denne debatten.

Framtid i nNord har tidligere omtalt Elin Kristine Kviteberg og samboeren Mari Grønlund som bor i Tromsø, skal til sommeren gifte seg i Lyngen, men der er det ingen prester som ønsker å vie likekjønnede par.

Saken løste seg da Prost Hans Erik Schjøth forteller at selv om ingen av prestene i Lyngen menighet vil vie likekjønnede par, så skal det skaffes en prest som ikke har reservert seg mot å vie likekjønnede.

Ville klippe det bort

I 2004 var Nils Einar Samuelsen med i NRK-programmet "Predikanten" som handlet om ungdom og religion. I programmet kom han med en kommentar hvor han fremmet sitt syn på vielse av lesbiske og homofile i kirken. Produksjonen bak programmet ville klippe bort dette, men da satte han foten ned.

- Om de gjorde det, ble det ikke noen program. Vi må også få lov til å si hva vi mener og føler, selv om vi er uenige, poengterer han.

Færre besøkende

- Tenker du at det kan være noen positive sider ved å at kirken nå skal vie likekjønnede, som for eksempel at kirken for eksempel at framstår som mer åpen?

-  Nei, jeg kan ikke se at det er noe som er positivt for kirkens sak. Kirkens embete er omvendelsen og syndenes forlatelse. Jeg ser at folk hevder dette med åpenhet, men man ser jo på besøkstallene at det heller er færre som går i kirken. Man kan si en ting, men man ser ikke at det skjer i praksis, avslutter Samuelsen.