Avinor er pålagt å ha minst én øvelse i året som involverer nødetatene. I katastrofeøvelsen denne uka deltok Avinor, politiet, brannvesenet, amulanse, Sonjatun Helsesenter og Sivilforvsaret.

21 elever fra helse- og oppvekst VG1, samt Vg2 veksling på Nord-Troms videregående skole deltok som markører.

Dramatisk

Det hele startet med et høyt smell og deretter brann i en container, som i øvelsen var et fly som hadde styrtet. Etter kort tid var Avinors brannbil på stedet og fikk slukket brannen. Etter hvert kom politi, brann og amulanse. 21 personer var involvert i ulykkesøvelsen, der flere var døde eller kritisk skadd. De fleste lå på forskjellige steder i skogen i Sokkelvik, imens to personer ble hentet med båt på sjøen. I tillegg fikk brannvesenet øve på å få løs personer som skulle være fast i en del av flyet (et gammelt bilvrak).

På Sonjatun ble det opprettet et eget krisemottak i kantina i forbindelse med øvelsen.

ØVELSE: Onsdag var det en stor øvelse i Sokkelvik i Nordreisa med brann, politi, ambulanse, Sonjatun helsesenter, Avinor og Sivilforsvaret. ALLE

Mange personer

En stor del av hensikten var å øve på samhandling, både i forhold til nødetatene og samarbeidspartnere. Stig Rasmussen i Nordreisa lensmannskontor var en av observartørene under øvelsen.

– Ved slike øvelser skal en bli bedre rustet til å jobbe sammen når det virkelig skjer noe, og samtidig blir en bedre kjent og får oversikt over kompetanse og kapasitet, sier han.

ØVINGSLEDELSEN: Stig Rasmussen og Mads Holsbø Eriksen i politiet var observatører. Det var også Tom Kjetil Hansen fra Avinor.

Etter katastrofeøvelsen blir det gjort vurderinger for hva som var bra, og hva en kan bli flinkere på.

– Det var en stor øvelse hvor alle som deltok fikk øvet på det de skulle, og samtidig fikk utfordret seg på gjøremålene en har under slike hendelser. I tillegg fikk vi sett på utfordringene som dukker opp underveis.

Totalt med alle nødetatene, Avinor og Sivilforsvaret, var det mange personer som måtte samarbeide. Innsatsleder var Nina Aleksandersen Fagerhaug, politibetjent ved Nordreisa lensmannskontor.

Godt planlagt

Lufthavnsjef Tor Rasmussen berømmer politiet i Nordreisa for en god øvelse.

– De har gjort en veldig bra planlegging og har gitt oss en øvelse med verdifull læring. Og så er vi utrolig glade for at så mange er med og bidrar, både politi, brann og redning, FIG og alle som var med. Dette gir oss utrolig realistisk trening som igjen er fullt ut overførbart til det virkelige liv, sier lufthavnsjefen.

Startet dagen med sminking

Elever fra helse- og oppvekst VG1, samt Vg2 veksling på Nord-Troms videregående skole, deltok som markører.

– Vi startet dagen på videregående i Nordreisa med sminking, der elevene sminket hverandre som skadde personer. 21 elever deltar som markører, sier Elin Winje Skallebø, lærer ved Nord-Troms videregående skole.

SMINKE: Elevene på VG1 Helse og sosial og Vg2 Veksling startet skoledagen med å sminke hverandre som skadde personer.

Hun forteller at elevene har vært spente på forhånd av øvelsen.

– Det er mye å lære for elevene når de får delta på slike øvelser, blant annet i forhold til førstehjelp og å se hvordan det foregår. De synes det er helt toppers å få delta på dette, sier hun.

Alle etater var straks på plass i Sokkelvik, og startet etter hvert å transportere "skadde" til samlingssteder og helsesenter.

– Man kan alltid bli bedre

Kjetil Reiersen i ambulansetjenesten var også observatør under katastrofeøvelsen. Han mener det er svært viktig med slike øvelser.

– Vi er heldige som har flypass her i Nordreisa, for da får vi øvet på dette. Det er veldig nyttig for oss å øve i praksis. Etterpå evaluerer vi og lærer av dette. Man kan alltid bli bedre på noe, sier Reiersen til Framtid i Nord.

FORNØYD MED ØVELSEN: Kjetil Reiersen i ambulansetjenesten var en av observatørene.

Han er takknemlig for at Nord-Troms videregående skole deltar.

– Jeg vil takke for at skolen stiller opp på dette hvert år. Jeg ønsker å rette en stor takk til dem!

STORT OMRÅDE: Av de 21 markørene måtte to personer hentes fra havet, to personer var «fastklemt» og de andre lå spredd på forskjellige steder i skogen.
BRANNVESENET: Det gamle bilvraket var i øvelsen en del av flyet. Her øver brannvesenet på å skjære løs en bildør.