Denne helga gikk Skibotn Stifestival av stabelen for fjerde året på rad.

Med basecamp ved Strandbu Camping, hadde de omkring 70 deltakerne et sykkel-eldorado rett utenfor stuevinduet.

Fredag var det minijam med triks og hopping mens lørdag bød på guidede turer til blant annet Nordnesfjellet. I tillegg deltok over 50 ryttere på konkurransen ”Hengen ned”.

God stemning

– Det er veldig moro å være her. Det er mye bra folk og en folkelig stemning. Vi har også vært heldige med været, så dette er tipp topp, skryter Astrid Lemme fra Tromsø.

Hun er fersk på stisykkel og en av ti jenter som deltok i konkurransen. Ifølge henne gikk nedturen bra.

– Men jeg måtte ned med foten ett par ganger. I tillegg var det en som nådde meg igjen. Men det hadde jeg forventet, ler hun.

Knall og fall

I stisykkel-konkurranser er det om og gjøre å komme raskest ned en gitt løype til mål. Veien går over bekker, steiner og ned bratte bakker.  Noen har en toppfart på 50 kilometer i timen. Da er det ikke alltid ting går like bra.

Ole-Martin Kjellmo sitter i lyngen og reparerer et sykkelhjul som fikk juling fra en skarp stein.

– Det er ganske vanlig med knall og fall, konstaterer han.

Allsidig sport

Også Marius Jensen fra Nordreisa fant veien til årets stifestival.

– Konkurransen gikk bra. Jeg trynte ikke, og jeg ødela ikke sykkelen. Det var tørre og fine løyper i år. I fjor var det vått og veldig skummelt. Jeg trynte i fjor!

Jensen forteller at han liker sporten fordi den er så allsidig.

– Sykling er en morsom måte å være ute i naturen på. Det gir fart og spenning, samt god trim. Man kan sykle rett utfor huset i skogen, eller man kan sykle på fjellet, smiler han.

Lemme sier hun liker mestringsfølelsen sporten gir henne.

– Det er moro når man kommer seg ned steder man ikke trodde man skulle klare. Som nybegynner merker man progresjon relativt fort.

Gir stafettpinnen videre

Festivalarrangør Kristian Bårdsen Løwe er storfornøyd med helga. Han har nylig flyttet sørover, men ville likevel arrangere årets festival.

– Gjennom hele vinteren har jeg hørt hvor folk gleder seg. Responsen på tidligere arrangementer har vært så god. Jeg ville sørge for at arrangementet ble i år, smiler han.

Han håper stifestivalen lever videre, men sier han neppe står som arrangør til neste år.

–  Jeg flyttet sørover for å hjelpe min far på gården. Akkurat i dette tidsrommet er det innhøsting. Jeg håper likevel jeg får tid til å delta.

Bårdsen Løwe sier det har vært diskutert om man skal slå sammen Skibotn Stifestival og Lavkarittet til én stor helg.

– Fordelen er at miljøet blir større og at det bringer med seg flere folk. Ulempen er at man mister den avslappede, sosiale stemningen som jeg tror folk nyter godt av her på festivalen. Vi er jo til mest for moro skyld, avslutter han.

Astrid Lemme er ny i sporten og sier den er skummel men moro. - Man merker progresjonen fort, sier hun. Foto: Isabell Haug
Ole-Martin Kjellmo sitter i lyngen og reparerer et sykkelhjul som fikk juling fra en skarp stein. Foto: Isabell Haug
Deltaker Marius Jensen. Foto: Isabell Haug