Gjennom årenes løp er det forsøkt med utallige prosjekter for å øke bolyst i distriktene. Stort sett har ikke disse prosjektene skapt mye annet enn arbeid til prosjektlederne og de som har vært engasjert rundt prosjektene, noe som selvsagt har vært bra. Men har vi klart å stabilisere alderssammensetninger og øke innbyggertallene i Nord-Troms de siste 40 årene. Svaret er dessverre nei.

I 1990 innførte høyreregjeringen med statsminister Jan P. Syse tiltakssonen for Nord-Troms og Finnmark. Dette ga en ny giv for Nord-Troms og Finnmark og på flere områder har den virket positivt. Tiltaket som har virket mest positivt er nedskriving av studiegjeld. De fleste andre har hatt mindre effekt. Undersøkelsene viser at de har virket samme år som de ble innført for deretter å flate ut og ha mindre effekt for bosettinga enn sammenlignbare kommuner som ligger utenfor tiltakssonen.

Dette dokumenteres i markedsundersøkelsen hvor friluftsliv, økonomiske goder, kommunikasjon, bolig og skole har størst betydning for å flytte til tiltakssonen og for de under 30 år er nedskriving av studiegjeld og familie grunnpilarer for å flytte tilbake etter endt utdanning. Om det er idrettshall eller kulturhus har nesten ingen betydning for tilflytting. Det er nesten ikke målbart, ca. 1-2%.

Kommunikasjoner er helt vesentlig. Arbeidsplasser der du bor er ikke lenger like viktig for å velge bosted. Mennesker er mer åpen for å pendle og da sier det seg selv at å reise til og fra arbeid er vesentlig. Denne utviklingen må vi bare ta inn over oss.

Jeg foreslo allerede da jeg kom inn i kommunestyre for 4 år siden av vi måte satse på boliger og bygge ny skole, men ble nedstemt av flertallet. Nå ser det ut til at de andre partiene kommer etter og forstår dette og det er svært positivt for Skjervøy kommune. Ny skole er alfa og omega for å tiltrekke seg unge mennesker til Skjervøy, men vi må også kunne tilby boliger.

Både sikkerhetsmessig og næringsmessig må det bo folk i Troms og Finnmark. I tidligere tider ble folk fra Sør Norge betalt for å flytte til Finnmark for å sikre suvereniteten av norsk jord mot finsk innvandring, i frykt for at Finland skulle overta deler av Finnmark. I dag er vi i samme situasjon, men mot en annen makt.

For alle kommuner i tiltakssonen er jeg redd for at det må settes inn større ressurser for å opprettholde bosettinga og bedre alderssammensetningen. Vi må høre på de unge og gi tilbud deretter.

De viktigste tiltakene for å sikre og øke bosettinga i tiltakssonen er:

1.     Nedskriving av studiegjeld må videreføres og beløpene må økes. Disse har ikke vært indeksregulert i tråd med utviklinga siden de ble innført. Dette tiltaket er det som koster minst for staten, men gir mest igjen.

2.     Kommunikasjonene må bli langt bedre, både buss, båt og fly.

3.     Det må innføres Svalbardskatt i tiltakssonen. Flat skatt på 12 % for lønninger opp til ca. kr 1 000 000,-. 20 % skatt for inntekt over 1 million.

4.     Det må gis fritak for moms på boligbygging i tiltakssonen.

5.     Det må satses mer på reiselivsnæringa.

6.     For Skjervøy kommune vil i tillegg gratis tomter være vesentlig.

For gjennomføring av dette har vi noen store utfordringer da vekstbyer som blant annet Alta og Hammerfest ligger i tiltakssonen. Hva med disse? Skal disse få samme fordelene kan vi risikere at alle flytter til disse byene.  Jeg tror vi kan løse denne utfordringen, samt fritak for moms. Mulig bare de som bygger utenfor kommunesentra skal få fritak for moms, evt. gradere satsene.

­­

HVA MENER DU? Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening.

Send ditt innlegg til nyhet@framtidinord.no

­­

HVA MENER DU? Vi vil gjerne at du skal bidra med din mening.

Send ditt innlegg til nyhet@framtidinord.no