I 2016 fikk Henriksen Gjestestue dispensasjon til å føre opp en brakkerigg like ved sitt gjestgiveri i Sørkjosen for å huse noen av de mange arbeiderne som var involvert i byggingen av Sørkjostunnelen.

I februar i år gikk dispensasjonen ut. Tunnelen sto ferdig, og bygget var i så måte overflødig. I alle fall ut fra den dispensasjonen som det er fundert på. Henriksen Gjestestue har imidlertid ønske om å få fortsette å leie ut bygget. Selskapet har søkt om å få ha riggen stående, slik at de kan øke kapasiteten.

Så langt har de fått nei to ganger fra Miljø- og planutvalget i Nordreisa. En gang ordinert, og etter en klage på dette vedtaket ble det nytt avslag i ekstraordinært møte. Likevel vil ikke Anne Kirstin Korsfur og Gjestestua, gi seg. Hun sier nå til Framtid i Nord at hun først vil se vedtaket, og deretter påklage det til Fylkesmannen.

Det er forståelig at Henriksen Gjestestue ønsker seg en snarvei til en mangedobling av sin kapasitet. Imidlertid bør Korsfur, som også er Frp-politiker i Nordreisa kommunestyre, vite at slik kan man ikke holde på. Man kan ikke etablere en brakkerigg med en tanke om at den kan bli permanent.

Henriksen Gjestestue burde i 2016, da første dispensasjon ble gitt og pengene startet å trille inn, begynt planleggingen av et permanent bygg. En rigg er en rigg, og ikke noe som bør få bli stående. Så blir det hevdet at standarden er god og at sikkerheten er på topp. Selvsagt og naturligvis. Om ikke ville Skanska raskt pakka en hel haug med kofferter og sovet ett annet sted.

Problemet for Henriksens Gjestestue er altså at dette er en brakkerigg, og brakkerigger fører man opp før anlegg og man rigger det ned etterpå.

– Hele næringslivet bør være bekymret over at et utvalg skal vurdere om det er behov eller ikke, sier Korsfur til oss. Det er et merkelig utsagn fra en tidligere ordførerkandidat. Det demokratiske systemet er lagt opp slik, nettopp for at det ikke skal være enkeltpersoner som tar beslutninger administrativt.

Eller enda verre - at folk og næringsliv bare gjør akkurat vil.