Rådmann Anne-Marie Gaino mener det kan ha vært en glipp å ikke informere kommunestyret i Nordreisa om at kommunen har begått en hel rekke lovbrudd. Fylkesmannen i Troms gjorde, etter varsler fra ansatte i helsetjenesten, i 2017 tilsyn ved Sonjatun Bo- og kultur og fant - og påpekte - flere brudd på lovverket. Dette er kun behandlet politisk av helse- og omsorgsutvalget i Nordreisa.

Det er innlysende at dette ikke er tilstrekkelig. Det Framtid i Nord har avdekket de siste dagene handler om eldre og uføre som blir liggende på timesvis uten mat og stell. Situasjonen har vært så ille at virksomhetsledere har valgt å gå av, og ta jobb andre steder framfor å fortsette og ha ansvar.

En slik sak burde kommunestyret hatt i fanget umiddelbart. En slik sak er så graverende at den også bør få videre konsekvenser i den administrative delen av helsesektoren. Det er tross alt ikke første gangen kommunen får smekk på fingrene. I løpet av de siste årene har kommunen blitt tatt for å begå svært alvorlige feil, feil som har kostet pasienter livet. Feil skjer, og her skjer det ulike feil fra gang til gang. Likevel er det innenfor en og samme sektor, noe som vitner om en stab som er altfor hardt presset, og som ikke makter å gjøre den jobben de er satt til.

Les saken: Pasienter kan bl liggende 16 timer uten mat

Politikerne i Nordreisa skal samtidig være ytterst forsiktige med å legge alt ansvaret over på den administrative ledelsen. Det er politikerne som beslutter budsjettene, og det er disse som legger grunnlaget for bemanning og ressursbruk. Når kommunen gang etter gang blir tatt for graverende feil, er det politikernes plikt å reise spørsmål ved hendelsene og ved sine egne ledere, og å spørre seg om det de setter av faktisk er tilstrekkelig.

Rådmannen sier pleien ikke er for lav. Det er rett og slett vanskelig å forstå, tatt i betraktning de påleggene Fylkesmannen har gitt kommunen. Og vi tror ikke vi er de eneste som sliter med å få den brøken til å gå opp. Gaino kan heller ikke flytte ansvaret nedover i systemene. Påleggene kom i april, og fortsatt er flere av dem ikke lukket. Det er til syvende og sist Rådmannens ansvar, som kommunens øverste administrative leder.

Det er ingen tvil om at Nordreisa har et helseproblem. Man svarer med å ta ned antallet senger, og slik møte bemanningsutfordringene. Det er som å tisse i buksa når man fryser. Det hjelper kun en kort, kort periode. Etterpå blir det bare enda kaldere. Og betydelig mer illeluktende.