Fredag 1. juni skrev Framtid i Nord om foreldre langs den kommunale veien i Manndalen i Kåfjord. Foreldrene har sett seg lei av at kommunen ikke gjorde noe med fartsgrensa opp mot Kjerringdalen.

Den fire kilometer lange veien er 60-sone, noe foreldrene opplever som for høy hastighet. De har tidligere etterlyst en lavere fartsgrense. Rundt 40 barn bor langs skolevei, og mange av disse får skoleskyss grunnet farlig skolevei.

Viktig med strakstiltak

Fredag 1. juni tok formannskapet i Kåfjord opp saken om fartsgrensa opp mot Kjerringdalen. Da ble det gjort et vedtak som gleder foreldrene i Kjerringdalen.

– Vi har vedtatt å sette fartsgrensa ned til 40 kilometer i timen. Vi ba administrasjonen iverksette vedtaket. Det er viktig å gjøre tiltak straks, sier ordfører Svein O. Leiros.

– Å få satt ned fartsgrensa er et tiltak i en prosess. Barn og unge skal føle seg trygge langs veien. Vi tror 40-sone kan være med og bidra til det, sier Leiros.

Rundt Manndalen skolen har kommunen vedtatt å sette fartsgrensa ned til 30 kilometer i timen.

Takknemlig

Katarina Niva er en av foreldrene som har etterlyst tiltak fra kommunen. Hun er svært fornøyd med formannskapets vedtak.

– Det blir vi veldig glad for! Jeg tenker at det er veldig fornuftig. Kommunen lytter til foreldrene og tar hensyn til at så mange unge ferdes langs veien, sier Niva.

– Vi må bare være positive og takke kommunen for at de gjør dette, fortsetter hun.

Foreldrene har hengt opp to skilt langs veien med «Barn leker. Kjør forsiktig», og flere skilt er bestilt som skal opp. Niva legger til at foreldrene har et ansvar for barna som ferdes langs veiene.

– Skiltene er for å minne om at barn ferdes her. Men vi skal selvfølgelig formidle til ungene at de skal ferdes forsiktig. Trafikkregler er høyt prioritert hos foreldrene, sier hun.

Skal gjøres målinger

Leiros sier Kåfjord kommune har gjort mye i arbeidet med trafikksikkerhet i Manndalen, men at de kanskje ikke har vært så synlige.

Høsten 2017 gjennomførte kommunen et informasjonsmøte om trafikksikkerhet i Manndalen. Der ble det informert om at Statens Vegvesen skal gjennomføre fartsmålinger langs den kommunale veien.

– Statens vegvesen har sagt ja til å gjennomføre målingene. Så får vi ta en vurdering etter det om videre tiltak, men det var viktig å få på plass en lavere fartsgrense nå, sier Leiros.

Nå blir 60-sonen i Kjerringdalen gjort om til 40-sone. Foto: Johanne P. Elvestad