Det var en samkjørt lansering av nettsiden, og presentasjon av prosjektet Our Stories, som samtidig tok plass i Tornio.

Inger Birkelund presenterte norske deltakere, hvilke aktiviteter som skal gjennomføres og partnerne som er med på prosjektet. Prosjektet er finansiert av interreg Nord, et EU program som gir støtte til grenseoverskridende prosjekter som skal styrke økonomisk og sosial utvikling i nordområdene i Finland, Sverige og Norge.

Blant samarbeidspartnerne finner man Troms fylkeskommune, Innovasjon Norge, Forskningsrådet, på svensk og finsk side er det blant annet Lapland university of applied sciences og SVEFI, en folkehøgskole som fokuserer på musikk og film.

Fortellinger

Birkelund har sammen med Trude Indrebø som prosjektleder jobbet med prosjektet allerede i tre år, og skal fortsette i tre år til fram til 2019. Our Stories har også som mål å utvikle verktøy og metodikk - for innsamling og formidling av fortellinger.

– Vi leter etter fortellinger som forener Norge, Sverige og Finland, sier Birkelund og forteller videre at besteforeldrene var en del av inspirasjonen til dette prosjektet.

Hun forteller at de norske, samiske og kvenske forfedrene inspirerte henne til å starte bedriften ihana hvor hun blant annet driver med innsamling av fortellinger og historiefortelling. Og fikk henne også til å ta initiativ til å søke om penger til dette prosjektet.

Samarbeid

Ørjan Steinsvik er ansatt som skuespiller for prosjektet og skal utforme historier og fortellinger for scenen. Steinsvik har utdanning som skuespiller og forteller at det blir spennende å jobbe med prosjektet.

– Jeg har tidligere jobbet med å samle inn historier, og har selv har opplevd hvor utfordrende det kan være å få samlet inn materiale, sier han og gleder seg til å jobbe videre med prosjektet.

Det skal i løpet av prosjektet som varer til 2019 samles inn historier, lages kortfilmer og komponeres musikk. Der flere lokale samarbeidspartnere bistår. SVEFI blant annet skal lage kortfilmer, og lage noe av musikken. Bandet Jord, som har vært spilt konerter i Nordreisa ved flere anledninger skal også kompenere en del av musikken.

Les saken: Jord tilbake til Nordreisa og kvendagen

E-city, en storytellerbedrift som ihana fra Tornio og Lapland university of applied sciences er med på å utvikle kompetansen blant storytellers I prosjektet.

Innsamling

På nettsiden til Our Stories er det mulig å sende inn fortelinger man føler kan være interessant for prosjektet, det skal også gjøres intervjuer I flere omganger. Det er blant annet planlagt en turne fra Pajala til Nordreisa over flere dager hvor de skal intervjue personer som bor langs ruten.

Prosjektet avsluttes med en “final event” I 2019, som også skal avholdes både i Nordreisa og Tornio, der resultatene fra alt arbeidet skal vises, med fortellinger, konserter og bok hvor fortellingene og historiene er samlet skal vises fram.