Laila Varsi og Per-Johnny Lyngmo fikk i slutten av november en telefon – og internettregning på hele 10.000 kroner.

Paret – som bor avsides i Oksfjorddalen i Nordreisa kommune, har dårlige signaler og brukte inntil nylig to ISDN-linjer levert av Telenor.

Nå ser det ut til at en godt brukbar løsning melder seg, og den kommer fra kommunen.

– Vi kan få til en løsning som de nå har i Uløybukt. Der henter de bredbåndssignaler fra Ravelseidet via radiolink. Jeg var der selv i desember og erfarte at det fungerte veldig godt, forteller  sektorleder i drift og utvikling, Dag Funderud.

– Positivt

For melkebonden Per-Johnny Lyngmo høres dette lovende ut.

– Jeg ble positivt overrasket da han ringte meg i ettermiddag. Ikke minst det med at Dag har jobbet litt i kulissene med Ymber og med andre for å se på hvilke muligheter vi har, sier Lyngmo.

Per dags dato har paret i bruk en ekstern antenne med ruter fra Netcom. Flybilletter kan bestilles og rapporter til Tine kan leveres. Det er verre med tilgang til nettbank.

– Det er bedre enn ingenting. Nå har jeg i det minste kontakt med venner og familie på Facebook, sier Laila Varsi.

Spleiselag

Funderud tror den foreslåtte  måten å løse internettproblematikken på kan bli gjort i løpet av sommeren 2016.

– I første omgang må Lyngmo avklare med sine naboer om de er interesserte i å være med, også må vi ta det derifra. Jeg kan ikke forskuttere hva politikerne sier, men jeg sa til Per-Johnny at vi har åpnet for å kunne se på et spleiselag.

Et tenkt samband vil trolig koste mellom 50.000 - 100.000 kroner.

– Dette kan bli veldig bra, og til en helt annen pris, en pris som er realiserbart. Med den kommunale økonomien og kostnadene som fiber opp dalen vil medføre kan det ta lang tid før det er mulig. Dette er tross alt snakk om noen nuller mindre på kostnadssiden.

Les også: Fibermillioner til utkantene

Legehjelp

For paret er verst tenkelige scenario i dag hvis strømmen skulle gå.

– Vi har fortsatt ikke mobildekning. Det gjør det vanskelig å få tak i legehjelp eller annen hjelp hvis det skulle skje noe, sier Varsi.