- Nå midt på sommeren får vi stort sett daglig inn meldinger om dyr som beveger seg på og langs vegen, og når temperaturen stiger trekker dyr i enkelte tilfeller inn i tunnelene for å kjøle seg ned, sier Siril Veiåker Nilsen på Vegtrafikksentralen i Region nord.

Vør oppmerksom

Den nordnorske sommeren kan bli for varm for enkelte dyr. Hyppigheten av dyr som søker tilflukt i tunellene er betydelig høyere enn før. Statens Vegvesen oppfordrer til å følge ekstra med i områder hvor det kan oppholde seg dyr.

- Vi oppfordrer trafikantene til å være særlig oppmerksomme i områder hvor det er skiltet om fare for å møte beitedyr og vilt. Det er ikke alltid like lett å få øye på dyr som beiter i vegkanten. Da kan det være lurt å senke hastigheten, sier Nilsen.

Hjelp og meld fra

Som trafikant har man plikt til å hjelpe dyr som er åpenlyst skadet eller hjelpesløst. Når det er snakk om beitedyr som det ikke er mulig å hjelpe må man varsle eier eller politi, skriver Statens Vegvesen på sine nettsider. Man er pliktig til å hjelpe skadde dyr gjennom både vegtrafikkloven og loven om dyrevelferd.

– Hvis dyret er blitt skadet, må stedet hvor uhellet skjedde merkes godt, slik at personell fra kommunen lett kan finne stedet. For å hindre unødig lidelse, er det viktig at kompetent personell kan foreta søk og vurdere om dyret skal avlives, skriver Statens vegvesen på sine nettsider.