Både Storfjord-bøndene og ordfører Knut Jentoft krever at det blir skadefelling av jerv i Kitdalen-området etter store sauetap i høst. Andreas Vikan Røsæg, rådgiver ved miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen i Troms, sier imidlertid at man er restriktiv med å tillate skadefelling på denne tiden av året.

– Det er et virkemiddel man bruker for å begrense skadene, og ikke som en straff til rovdyr som har tatt sau. Nå er sauene sanket inn og det taler i disfavør av en skadefellingssøknad. Men det er selvsagt lov å søke, sier Røsæg.

Godt kjent

Han sier at Fylkesmannen er godt kjent med sauetapene i Storfjord og i Nord-Troms for øvrig, som Framtid i Nord også har skrevet om de siste ukene.

– Vi har fått med oss at det er dokumentert store tap til jerv i Storfjord og det er bekymringsverdig. Vi er spent på hvor stor tapene er nå når erstatningssøknadene kommer inn, sier Røsæg.

Sannsynliggjør

– Det er en kjent problematikk. Dokumentasjon er en viktig del av erstatningsordningen og jeg forstår at det kan være vanskelig å dokumentere tapene. Men så er det også sånn at bare tre prosent av det vi erstatter er dokumenterte tap. Resten – altså 97 prosent av det vi erstatter – er ikke dokumentert. Det er tap som vi sannsynliggjør ut ifra det vi vet. Når vi har trukket fra normaltap og det rovvilttapet vi kan sannsynliggjøre, så sitter vi igjen med en del dyr vi ikke har tapsårsak til. Noe kan være rovvilt og noe kan vi ikke sannsynliggjøre er tatt av rovdyr, sier Røsæg.

Ikke flere jerv

Thomas Johansen i Statens naturoppsyn er ikke overrasket over tapstallene fra Storfjord. Han bekrefter overfor Framtid i Nord at det har vært mye jerveskader i år.

– Ja, det har vært betydelig økning i skader fra jerv i dette området i år – og da spesielt i Stordalen. Vi snakker om et konsentrert, geografisk område der det er registrert 18 jerveskader i perioden fra 12. september til 10. oktober, sier Johansen og fortsetter:

– Så jeg er ikke overrasket over at bøndene melder inn store tap. Vi har sett det før – der det er jerv og sau i lag, blir det fort høye tapstall, sier Johansen.

Vært jerv bestandig

– Det har bestandig vært jerv i området. Men det er ikke hvert år de gjør like mye skade. Jeg mener vi har god bestandsregistrering på jerv og at vi har god oversikt. Det er ikke mer jerv nå enn før – i alle fall ikke totalt sett. Heller mindre, sier Johansen.

Dreper mye

– Storfjord-bøndene melder tap på rundt 240 dyr. Tyder det ikke på flere jerv?

– Det trengs ikke så mange jerv for å nå de tallene. Jeg har jobbet med dette i 19 år og har sett mekanismene før. Når det begynner å bli mørkt, så hamstrer jerven. Den dreper mye og lagrer dyrene. Da kan det bli store tap på kort tid. Vi har sett blant annet i Mauken at to-tre jerv kan ta 250–300 lam, sier Johansen.

– Storfjord-bøndene ønsker skadefelling. Kan det være aktuelt?

– Det er det forvaltningen som må vurdere. Men det er altså lisensjakt på jerv i området. Der tror jeg to av åtte er skutt, sier Johansen.