Sauebøndene i Nordreisa har opplevd store sauetap i år.Det er ikke mulig å si noe om hvor store tap rovdyr har påført bøndene i år før fristen for å søke om rovvilterstatning går ut.

Nordreisa Bonde- og Småbrukarlag har i et leserinnlegg opplyst at de har registrert en stadig økende stamme av kongeørn i Nord-Troms. Troms og Nordland er fylkene med mest kongeørn.

Hvor har gjort skade

John Karlsen (Frp) er leder for rovviltnemnda i Troms og Finnmark. Kongeørnen er totalfredet, men Karlsen opplyser at Troms fylke er med i et prosjekt som skal settes i gang. Prosjektet går på forvaltning av kongeørn i områder der kongeørn har gjort stor skade.

– Vi ønsker å ta ut kongeørn hvor den over tid har gjort mye skade. Det har tidligere gitt tillatelse på å ta ut kongeørn som har gjort skade, men det har vist seg å være svært vanskelig å ta ut akkurat den øren som har gjort skade, sier Karlsen.

Han  understreker at retningslinjene så langt ikke er fastsatt, men at rovviltnemda ønsker å være med og utforme retningslinjene.  Høringsfristen for prosjektet var satt til 1. september. Karlsen sier han regner med prosjektet ikke kommer i gang før 2018.

Over bestandsmål

Med det tanke på forvaltning av de store rovdyrene; jerv, gaupe og bjørn ligger Troms nære bestandsmål for både gaupe og jerv. For bjørn ligger Troms under halvparten på bestandsmål. Bestandsmålene går ut på hvor mange kull med som skal fødes hvert år.

–  Vi skal ha ti ynglinger av jerv og ti ynglinger av gaupe. Nå ligger vi så nært bestandsmålene som jeg noen gang kan huske, sier Karlsen.

For jerv ligger Troms over bestandsmål, mens for gaupe har bestanden vært registrert til bestandsmålene.

– Vi snakker om minimumstall, men det er klart det sikkert kan være flere dyr, men vi må forholde oss til det som er registrert, Karlsen.

Viktig med registrering

Bestandstallene er det som avgjør hvor mye som blir gitt fellingstillatelse på. For å få dette så nøyaktig som mulig er forvaltningen avhengig av at publikum og jegere registrerer observasjoner.

Dersom rovviltnemda gir fellingstillatelse på flere dyr enn de har tillatelse til vil miljødirektoratet overtar forvaltningen.

– Vi skal forvalte så presist som mulig. Vi må forholde oss til det som registreres, det er kjempeviktig at folk er flinke til å varsle Statens Naturoppsyn, sier Karlsen som legger til at det er god registrering i Troms.

Karlsen skryter av jegerne som går i Nord-Troms og resten av fylket.

– De har vært svært flinke til å ta ut.

– Det er flere rovdyr enn det offisielle tallet tilsier

Rovviltkontakt Nils Samuelsen i Statens Naturoppsyn (SNO) har Nordreisa, Kåfjord og Storfjord som ansvarsområder.

– I fjor ble det registrert tre gaupefamilier i Rotsund-Kåfjord-området. Det var mer enn de siste årene.

På en gaupefamilie beregnes det opp mot syv individer per familie. Med tre gaupefamilier som er registrert kan det bety rundt 20 dyr til sammen.

Bestandsmål for Troms og Finnmark ligger på ti kull.

Sist vinter ble det skutt to gauper i Reisadalen, og da var jakta slutt.

Hvor mange gauper som er i området for tiden er vanskelig å si.

– Gaupa har ynglet, men vi vet lite om både gaupe og jerv for i år før vi ser sporsnø, sier han.

Det er bestandstallene som avgjør om det blir gitt fellingstillatelse og hvor mange dyr som kan bli tatt.

store tap: Bøndene i Nordreisa har mistet flere sauer enn normalt i 2017. Foto: Johanne P. Elvestad

– Forvaltningen opererer med et absolutt minimums tall. De er svært restriktive.

Det hender at det gjøres observasjoner som ikke blir registrert. Samuelsen forteller at blant annet i Skibotndalen og i området mellom Kittdalen og Signaldalen er det gjort observasjoner som ikke har kommet med.

– Etter det vi erfarer og hører når vi snakker med folk er det adskillig mer rovdyr enn det offisielle tallet.

– På gaupe har jegerne klart å ta ut alle dyrene, men det er lenge siden vi har tatt ut alt vi har hatt tillatelse til på jerv, sier Samuelsen.

Samuelsen har full forståelse for bøndene som fortviler over store tap til rovdyr.

– Jeg har holdt på med dette i 28 år. Jeg har sett mange fortvilte sauebønder og reineiere som jobber og sliter. Jeg forstår godt at de er fortvilte, sier Samuelsen.

rovviltnemnda: John Karlsen sier de må forholde seg til bestandstallene. Arkivfoto