Sankelagene og Lyngen Sau og geit bidrar med 25.000 kroner for hver gaupe. Andre halvdel dekkes av Lyngen kommune. Dette gjelder for gauper som skytes i Lyngen.

- Høyere skuddpremie vil motivere flere jegere til å komme til Lyngen, forteller leder Alf H. Rognli i Lyngen Sau og geit.

Han uttrykker stor tilfredshet med at kommunen blir med på spleiselaget.

- For kommunen er det viktig å støtte sauenæringen, som lokalt er stor og viktig, sier leder Bernt Olav Johansen (LTL) i næringsutvalget i Lyngen.

Kvote på fire

Fylkesmannen opplyser at Troms fylke har en kvote på fire gauper. Den første av disse ble tidligere i januar skutt ved Nordnes.

Tre gauper betyr at faglagene og kommunen til sammen legger 150.000 kroner i potta.

Rognli kan ikke tallfeste eksakt hvor mange gaupe som for tida befinner seg i Lyngen.

- Jeg antyder at det er tre voksne gauper og flere unger i Lyngen, sier Rognli.

Han opplyser at i fjor ble rundt 7.000 lam sendt ut å beite i Lyngen. 650 av disse kom ikke tilbake til gården. Tap på ni prosent er uvanlig høyt, og utgjør nærmere en million kroner i reduserte inntekter fra slakting

- Inntil 75.000 kroner i skuddpremie er mye penger for lagene, men tapene på beite utgjør langt større summer, forteller Alf H. Rognli i Lyngen Sau og geit.

Han opplyser bønder i fjor sommer registrerte 1.500 timer, som ble brukt til ettersyn av husdyr på beite.

Ønsket effekt

Ledere Bernt Olav Johansen i næringsutvalget understreker at rovdyr forårsaker store økonomiske tap for bøndene. Dersom flest mulig av de tre gaupene som skal skytes i kvotejakten har tilhørighet i Lyngen, vil det kommende sommer normalt medføre lavere tapstall for sauer.

Han mener det blir enklere å oppnå ønsket effekt når skuddpremien økes fra 25.000 for et år siden til det dobbelte i vinter.

- Når ei gaupe felles i Lyngen, betyr det at ei gaupe i en annen del av Troms overlever, påpeker Bernt Olav Johansen.