Dette opplyser Troms fylkeskommune i en pressemelding.

– Forprosjektet kan bidra til at vi på sikt kan oppleve et kventeater som vil være en viktig bidragsyter i forhold til å løfte frem kvensk språk og kultur, og som kan stå for kompetanseheving, vekst og økt aktivitet tilknyttet dette, sier fylkesråd for kultur og næring, Sigrid Ina Simonsen (Ap).

Fylkeskommunen opplyser at bakgrunnen for prosjektet er en idé om at et profesjonelt kventeater kan være et talerør for den nasjonale kvenske minoriteten. Målet er også at teateret skal bidrar til å styrke kunnskap om kvensk og løfte det sterkt truede språket.

Teateret er tenkt å bygge på tre hovedpilarer; spelet Kylãpeli i Reisadalen, drift og videreutvikling av barneteater, og egne kvalitetsproduksjoner der en turnerer regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

Nasjonal status

Prosjektet eies av Halti kvenkultursenter, men er et samarbeidsprosjekt mellom Halti kvenkultursenter IKS, ihana! AS, KultNett AS og ITU Kvensk Teater Trupp. Fylkeskommunen opplyser at partene har inngått en intensjonsavtale med formål om etablering av et profesjonelt kvensk teater. Teateret skal ha nasjonal status lokalisert i tilknytning til Halti i Nordreisa kommune.

Forprosjektets kostnader er beregnet til totalt 500 000 kroner. Tilskuddet fra Troms fylkeskommunes næringsfond utgjør 74 prosent av dette.

– Dette er en spennende begynnelse på noe jeg håper og tror kan bli en virkelig utviklingsmotor innenfor kvensk språk og kultur for framtiden. Vi har allerede sett hvordan teateret kan engasjere både publikum og lokalt næringsliv via tilstøtende prosjekt tilknyttet spelet Kyläpeli i Reisadalen, og det er flott at vi kan bidra til den videre utviklingen av dette, sier fylkesråd Simonsen.