Mandag var stortingspolitikeren på rundtur i Lyngen kommune. Med seg hadde han leder i Troms Høyre, Vanja Terentieff.

Leder i Lyngen Høyre, Anton A. Giæver, fungerte som vert og guidet duoen til Nord-Lenangen hvor et møte med næringslivet og bygdeutvalget sto på tapeten. Energisikkerhet, utvikling av fiskerihavner, boligpolitikk i distriktet og fraflytting ble diskutert.

Fra venstre: Stortingsrepresentant for Troms og Finnmark Høyre Erlend Svardal Bøe, leder i Lyngen Høyre Anton A. Giæver og leder i Troms Høyre Vanja Terentieff. Foto: Marius Hoe

Senere på dagen, lengre sør i alpekommunen, ble høyrepolitikerne brifet om Ullsfjordforbindelsen og Nordområdeveien av styreleder i Nordområdeveien AS Tor Petter Christensen.

Budskapet til Christensen var tydelig; prosjektet er gryteklart. Hvorfor spaden ikke er gått i jorda er dermed uforståelig.

Må stå på barrikadene

Høyrepolitikerne lyttet konsentrert og kom med innspill underveis. En felles innsats fra næringsliv og lokalpolitikere – også fra omkringliggende kommuner, var et av innspillene.

– Det er mange som konkurrerer om veimidlene i fylkeskommunen så man må være flinke til å tydeliggjøre og synliggjøre prosjektene. Lyngenpolitikerne må også være på banen når fylkeskommunen nå er i gang med regional transportplan. I Lenangen pratet vi også om forbindelsen. Jeg merket en følelse av avmakt, men man må ikke gi opp. Man må jobbe på alle fronter, sier Svardal Bøe til Framtid i Nord.

Nordområdeveien er primært et internt anliggende i Troms og Finnmark fylke. Svardal Bøe benytter likevel muligheten til å score et par politiske poeng.

– I 2017 fikk Høyre-regjeringen på plass en KVU som ledet til oppdaterte kostnadsoverslag for forbindelsen. Senterpartiet, ved Sandra Borch, har lovet at den skal stå ferdig i 2025, men det er nok ikke realistisk. Jeg er tydelig på at jeg ikke er en politiker som gir lovnader jeg ikke kan holde, men jeg garanterer for at jeg skal jobbe for alle prosjekter som utvikler Nord-Norge. Nordområdeveien er et slikt prosjekt, sier Svardal Bøe.

På hvilken måte?

– Dette er en sak som jeg vil følge opp på stortinget når vi skal diskutere prosjekter i Nord-Norge. Derfor er slike innspill som vi får i dag veldig viktige.

Vanja Terentieff, leder for Troms Høyre, tok til ordet for å samle krefter med omkringliggende kommuner i arbeidet med Nordområdeveien. Foto: Marius Hoe

– Viktig

– Nordområdeveien var et tema gjennom hele dagen.

Det sier leder for Lyngen Høyre, Anton A. Giæver.

– I Lenangen ble det klart hvor viktig den er for lokalsamfunnet. For både fiskeriet og reiselivet. En av reiselivsaktørene sa for eksempel at en kansellering av Ullsfjordsambandet i én dag, resulterer i 20 gjestedøgn som forsvinner, sier Giæver.

Hva får dere i lokallaget ut av et besøk av en stortingspolitiker?

– Erlend er en lyttende stortingsrepresentant og det kom virkelig til kjenne i Lenangen hvor det møtte 20 stykker for å diskutere med oss. Lenangsværingene kom ble flere gode og nyttige forslag. Fordelen med å være medlem av et etablert parti er at vi har et nettverk helt opp til Stortinget. Den støtten og kompetansen er nyttig for oss, sier Giæver.

Leder i Lyngen Høyre, Anton A. Giæver, tar i likhet med Svardal Bøe sikte på å vinne kommunevalget i 2023. Foto: Marius Hoe

Vil styre i Lyngen

Giæver forteller at Lyngen Høyre har hatt den nest største prosentvise medlemsøkningen av alle lokallagene til Høyre i Troms og Finnmark. Det kan komme godt med. I disse tider pågår arbeidet med å stable sammen et lag til neste års kommunevalg.

– Det skjer mye spennende i Lyngen, og Høyre har en ambisjon om å gjøre et betydelig bedre valg i Lyngen. Det er også en av grunnene til at jeg legger turen hit. Lyngen er opptatt av næringsliv og utvikling, og nettopp derfor bør vi styre her, sier Svardal Bøe.

Inspirert av Aktiv Lyngen

Siste stopp i besøksrunden i Lyngen var Aktiv Lyngen og en presentasjon av den suksessfulle «Lyngenmodellen». Politikerne tok også turen innom treffpunktet til Aktiv Lyngen.

Komplimentene renner ut av Svardal Bøe når han prater om Lyngenmodellen. Han mener Aktivs arbeid bør være en ledestjerne for flere kommuner.

– Det var fantastisk å se arbeidet som legges ned for å ta vare på barn og unge i Lyngen. Det var et veldig inspirerende besøk, og en modell som jeg skal snakke varmt om framover, sier Erlend Svardal Bøe.