Over halvparten av 5.klassingene i Nordreisa som i år deltok på nasjonale prøver presterte på laveste nivå på både regning og engelsk.

Nasjonale prøver blir gjennomført hver høst. Prøvene måler elevenes ferdigheter i lesing, regning og engelsk på 5. og 8. trinn og lesing og regning på 9. trinn.  I Nordreisa kommune viste resultatene at over 57 prosent av elevene presterte på laveste nivå på engelsk. Over 56 prosent av 5.klassingene som deltok på nasjonale prøver i Nordreisa presterte på laveste nivå i regning.

Elevene ved 8. klasse og 9. klasse har de siste årene prestert jevnt. De siste årene har en stor andel av elevene i  5. klasse i Nordreisa presterte på laveste nivå under nasjonale prøver.

Engelsk - fordeling på mestringsnivå 1 (lavest)

2014-152015-162016-172017-18
Nordreisa kommune40,643,331,057,1

Leder for oppvekst- og kulturutvalget, Siv Elin Hansen, er ikke fornøyd med utviklingen.

– Det er klart vi er veldig skuffet over at vi ikke greide å gjøre noe med resultatene fra i fjor som var dårlige. Vi gjorde flere vedtak i fjor som vi ønsket skulle være med å bidra til forbedring av resultatene.

Leder for oppvekst- og kulturutvalget, Siv Elin Hansen. Foto: Arkivfoto

I 2016 var det 31 prosent av 5. klassingene som deltok som presterte på laveste nivå. Det var også den laveste andelen i løpet av de siste fire årene. Hansen forteller at kommunen det siste året  har hatt tett oppfølging av skolene i Nordreisa og at oppvekst- og kulturutvalget har hatt fokus på skolene.

– Men vi har altså ikke lyktes. Vi har ikke klart å forbedre resultatene og det må vi erkjenne, sier Hansen.

Gjelder hele kommunen

Hansen ønsker ikke å rette pekefingeren på hvor problemet bak de svake resultatene ligger.

– Det er ikke ett problem, dette gjelder elever fra hele kommunen. Vi må heller prøve å se på hvor vi kan bli bedre. Vi må sikre at elevene har den progresjonen de skal ha, sier Hansen.

Nordreisa kommune har for kort tid siden tilsatt ny oppvekstsjef. Hansen forteller at den nye oppvekstsjefen er på saken og har klare strategier. Det skal utføres ståstedsanalyse for hver skole i kommunen, som er et av Utdanningsdirektoratets verktøy for å finne styrker og svakheter.

Kommunen har det siste året jobbet med gjennomgang av strukturer, rutiner og systemer i skolen.

– Arbeidet er i gang. Vi har samlet en rutinestandard for å sikre kvalitet. Noen ting er nytt og noe har vært fra før av, men det er først nå vi får samlet dette i en rutinebeskrivelse, sier Hansen.

Framtid i Nord har tidligere skrevet om at Nordreisa kommune har søkt om å få hjelp fra Utdanningsdirektoratets veilederkorps. Veilederkorpset vil komme til Nordreisa i mars for å starte arbeidet for å utvikle skolene.

Skal se på strukturen

Nordreisa kommune har lenge vært på ROBEK-lista og har dermed ikke hatt midler for å gjøre store investeringer innen IKT på skolene.

– Vi må se på den tekniske situasjonen. Vi vil satse på tekniske hjelpemidler for å styrke elevenes tekniske ferdigheter. Om elevene ikke har god kjennskap til bruk av datamaskin vil det bli en ekstra utfordring under prøver som utføres digitalt, slik det er med nasjonale prøver, sier Hansen.

Kommunen skal se på omorganisering av ledelsesstrukturen for skole. I den forbindelse skal de og se på skolestrukturen i skolen. På Storslett er 1.-4. klasse på Moan skole og 5.-10. klasse er på Storslett skole.

– Det er mye rapporter som viser at delt skole på barnetrinnet skaper overgangsproblemer, og det er en problemstilling som har vært kjent i mange år. Utfordringer ligger blant annet i det å ha kjennskap og eierskap til det elevene gjøre før de kommer til 5. klasse, sier Hansen.

Innkaller til møte

Alle foreldre og foresatte som har barn i 1. trinn til og med 5. trinn vil bli innkalt til møte.

– Det vil bli informert om tiltak som skal iverksettes. Dersom noen har spørsmål må de ikke nøle med å ta kontakt med kommunen eller rektor ved skolen, sier Hansen.

Kommunen har på sine nettsider kommet med en uttalelse angående de svake resultatene.

– Vi ser svært alvorlig på situasjonen. Vi skal jobbe hardt for at vi skal bli bedre. Arbeidet er satt i gang, og jeg tror vi skal klare å komme oss i riktig retning, sier Hansen.