Elena Yakovleva fra Russland har bodd 18 år i Norge og fått nye erfaringer, men hun har fortsatt med seg sin bakgrunn fra hjemlandet. Yakovleva er klar over ryktene om strenge krav og hard disiplin i den russiske skolen.

- Dette bildet stemmer ikke helt og media kommer ikke alltid med helt riktig opplysninger. Russere er et veldig gjestfritt folk. I den russiske skolen er det fokus på motivasjon, resultater og målbevissthet, og dette vil jeg ta med meg videre til vår kulturskole.

Hun er utdannet både pedagog og fiolinistog spiller flere instrumenter.

Rett på scenen

Hun understreker hvor viktig det er å se hver enkelt elev.

- Lærerens oppgave og viktigste egenskap er å se hver enkelt elev og dermed få frem det beste i hver enkelt. På kulturskolen har vi etablert en viktig regel: «Jeg vil få deg til å blomstre»! Det er det det handler om og vi tar vare på elever og hverandre.

Hun mener at det er viktig at elevene opplever sin første kontakt med musikkverden fra scenen.

- Vi går på scenen før scenefrykten setter seg. Man trenger ikke spille de vanskeligste musikkverkene til å begynne med, men det er viktig å gjøre seg kjent med følelsen av å være på scenen. Vi må ta livet at sceneskrekken, sier hun.

Utvikler seg

Derfor skal elevene som kun har hatt en undervisningstime ha sin første konsert under Bokfesten på Skjervøy bibliotek på torsdag. Kulturlederen ønsker at elevene skal gå på scenen for å formidle det de har i seg og samtidig glede sitt publikum.

- Hva musikken gjør med oss og hvorfor utdannelse innen musikk er enkelt. Det finnes en liten motorikk som går via fingrene og videre til hjernen som utvikler alle evner. Både hukommelse, koordinering, visualisering og den estetiske sansen. Dette løfter selvtilliten og selvbildet og kan hjelpe oss videre i livet. Adrenalindosen man får på scenen er vanskelig å erstatte!

Hun forteller at musikk kan hjelpe en til å tenke strategisk og takle vanskelige situasjoner. Man lærer også å samarbeide.

- Samspillet som oppstår mellom elevene bringer masse glede og utvikler kommunikasjonsevnen. Om man ønsker å bli elev på kulturskolen har vi løpende påmelding. Det er fortsatt ledige plasser på sang, gitar, ukulele, piano, drill og korps, dans og drama. Vi har absolutt flere strenger å spille på, ler Yakovleva.

KULTURSKOLE: Elena Yakovleva fra Russland er nytilsatt i årsvikariat som kulturleder på Skjervøy. Foto: Pressefoto